Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

01. 08. 2019. 23:36   >>  23:36 8

NOVI ZAKON

U Holandiji od danas zabrana nošenja burke

U Holandiji je stupio na snagu zakon kojim se zabranjuje nošenje burke, nakon što je parlament te zemlje u junu prošle godine izglasao djelimičnu zabranu nošenja u javnim ustanovama kao što su škole, vladine kancelarije i bolnice. Zakon se odnosi na sve elemente koji prikrivaju lice.

U saopštenju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Holandije navedeno je da je od danas, u javnim ustanovama, školama, državnim i zdravstvenim ustanovama, javnom prevozu, zabranjeno nošenje svih elemenata koji mogu prikriti lice, uključujući platno, kao i maske i kacige.

Navedeno je takođe, da će na pomenutim mjestima na kojima ovaj zakon važi, službena lica moći tražiti od žena koje nose burku da je skinu pri ulasku ili da napuste zgradu. U slučaju nepoštovanja ovih odredbi, postoji mogućnost da interveniše i policija i novčano kazni osobu.

Ovim zakonom nijesu obuhvaćene osobe koje zbog posla moraju prekriti lice, pacijenti koji duže borave u bolnici kao i njihovi posjetioci, te osobe koji koriste maske tokom zabava i drugih aktivnosti.

Iako se u zakon navode "elementi koji prikrivaju lice", muslimani ovaj zakon vide prvenstveno kao zabranu nošenja burke. Pretpostavlja se da u Holandiji živi najmanje 150 žena koje nose burku.

Prema navodima holandskih medija, žene koje se ne budu pridržavale pravila oko zabrane nošenja burke u navedenim ustanovama bit će suočene s novčanom kaznom od 150 eura.

Iz stranke Nida, koju su osnovali muslimani u Holandiji, prije dvije sedmice saopštili su da će oni platiti sve kazne koje budu izrečene za nošenje burku.

Mnogi građani Holandije, posebno muslimani, su na društvenim medijima izrazili nezadovoljstvo zbog pomenutog zakona, navodeći kako etiketira muslimani i ugrožava njihovu sigurnost.

Kancelaria Amnesti internešenela (Amnesty International) u Holandiji je ove sedmice saopštio da žene imaju pravo na slobodu izbora odjeće, te kako se protive pomenutom zakonu.

Iako Savjetodavni savjet Holandije nije preporučio ovaj zakon zbog kršenja vjerskih sloboda, Predstavnički dom je većinski usvojio zakon 2016. godine.

Gradonačelnici Amsterdama, Roterdama i Utrehta prošle godine su izjavili da ne namjeravaju da sprovode ovaj zakon.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније