Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 09. 2013. 09:45   >>  09:47 1

OBRAĆANJE NACIJI

Obama daje posljednju šansu diplomatiji

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je sinoć, tokom obraćanja naciji iz Bijele kuće, da će dati posljednju šansu diplomatiji da bi se izbjegao udar na Siriju.

Obama kaže da ipak Sjedinjene Američke Države moraju da odgovore na upotrebu hemijskog oružja, ako diplomatija ne bude dala rezultate.

On je uvjerio narod da ako do napada dođe, neće koristiti kopnene trupe, niti će napad biti dugotrajan "kao na Kosovu ili u Libiji".

U govoru koji su direktno prenosile sve televizijske kuće, Obama je oprezno pozdravio ruski prijedlog da vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada preda cjelokupne zalihe hemijskog oružja, dajući do znanja da će odustati od napada ako se to bude i dogodilo. 

On je, ipak istakao, da nema garancija da će diplomatija sigurno donijeti rezultate i pozvao američku naciju da bude spremna da do udara možda ipak dođe. 

"Ako ne budemo reagovali, Asadov režim neće vidjeti nijedan razlog da ponovo ne upotrijebi hemijsko oružje. Cilj napada bi bio odvraćanje Asada od korišćenja hemijskog oružja i stavlja do znanja da svijet to neće tolerisati", kazao je Obama. 

Međutim, Obama je zaključio da on "duboko želi da se dođe do miroljubivog rješenja", pa će SAD zajedno sa svojim međunarodnim partnerima pregovarati sa Rusijom oko rezolucije Ujedinjenih nacija. 


On je potvrdio da je juče popodne posjetio Kongres i da je zatražio od kongresmena i senatora iz obje partije da se odloži glasanje o njegovoj rezoluciji kojom je tražio podršku za vazdušne udare u Siriji. 

Odgovarajući na kritike prema kojima američka javnost ne želi ulazak zemlje u sirijski sukob, Obama je čvrsto naglasio da neće biti upotrijebljene kopene trupe SAD. 

"Nećemo voditi dugotrajnu vazdušnu kampanju kao na Kosovu ili u Libiji, kao što to neće biti ni vojna akcija bez kraja kao u Iraku i Avganistanu. Ovo bi bila ciljana akcija da se obezbijedi jasan cilj, a to je odvraćanje režima od korišćenja hemijskog oružja i smanjenje njihovih kapaciteta", dodao je američki predsjednik. 

Obama je istakao da SAD "ne mogu biti svjetski policajac", ali isto tako i ne mogu da dozvole da se "djeca ubijaju gasom". 

"Vjerujem da treba da reagujemo i zato je Amerika drugačija i posebna", ocijenio je on. SiBiEs televizija je javila da je Obama u posljednja dva dana promijenio sadržaj govora, koji je prvobitno pripremio i da je razlog za to ruska ponuda da Sirija stavi pod kontrolu i uništi svoje zalihe hemijskog oružja. 


Agencija Asošiejted Pres je sinoć, kao i nekoliko dana ranije, ponovila da Obama i dalje nije iznio dokaze koje SAD imaju protiv Asada. 

"Znamo da je Asadov režim odgovoran. To su činjenice koje ne mogu da se negiraju", prenijela je AP Obamine riječi, uz stav da slike sa društvenih mreža i video snimci pokazuju da žrtve postoje, ali ne i ko je izveo napad. 

"Administracija nije prikazala satelitske snimke na kojima se kaže da se vidi da su sa vladinih pozicija ispaljene rakete i artiljerijska vatra na pobunjenička uporišta van Damaska, kao što nisu dostavljeni ni transkripti razgovora sirijskih zvaničnika na kojima navodno upozoravaju trupe da pripreme gas maske i kako da se ponašaju sa istražiteljima UN poslije napada", navodi američka agencija. 

AP kaže i da je Bijela kuća odbila da izađe sa objašnjenjem odakle broj od 1.429 nastradalih, uključujući i 400 djece, što je prema agenciji više nego što su saopštile nevladine organizacije, uključujući i Sirijsku opservatoriju za ljudska prava, koja pominje 502 žrtve.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније