Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 09. 2013. 09:26 >> 09:26

TAJNI RAZGOVORI

Obama i Putin riješili problem u Siriji?

Izjava američkog državnog sekretara Džona Kerija da bi Sirija mogla da izbjegne bombardovanje ako preda hemijsko oružje pod kontrolu međunarodne zajednice nije bila ni slučajna ni spontana, pišu Večernje novosti.

O tom prijedlogu su u četiri oka u Sankt Peterburgu na minulom samitu G 20 razgovarali Vladimir Putin i Barak Obama, ali javnost o tome nije bila obaviještena.

Ocjena da je ruski prijedlog „potencijalno pozitivan“ daje nadu da iz sadašnje situacije svi izađu „čistog obraza“. Lider SAD bi zadovoljio svoju političku taštinu, a Damask bi izbjegao bombardovanje. Rusija bi Obami bila garant da se ne radi o taktičkom potezu kojim Sirija kupuje vrijeme.

Interesantno je da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sačekao da Džon Keri prvi saopšti prijedlog o stavljanju pod kontrolu sirijskog hemijskog oružja, pa je tek tada glavni ruski diplomata izašao sa dopunom. Lavrov je rekao da bi Sirija trebalo da potpiše konvenciju o zabrani primjene hemijskog oružja i nakon toga ga uništi.

Poslije Kerijeve izjave da bi prihvatanje ruskog prijedloga moglo da odloži bombardovanje Lavrov je pozvao režim u Damasku da se složi sa onim što je ponuđeno kao izlaz. A da je Lavrov već „testirao“ ruski prijedlog kod sirijskog rukovodstva, dokaz je taj što je rekao da „očekuje brz i pozitivan odgovor“. I zaista, Bašar el Asad se brzo saglasio da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније