Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 07. 2019. 21:03 >> 21:12

NEĆE IZMJENU SPORAZUMA

Barnije: Zahtjevi Džonsona o Bregzitu neprihvatljivi

Zahtjevi za izmjeni sporazuma o razlazu koji je danas pomenuo novi britanski premijer Boris Džonson su neprihvalljivi i Evropska unija (EU) treba da se pripremi za izlazak Velike Britanije iz članstva bez dogovora, upozorio je danas evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije.

Džonson je rekao da ukoliko sporazum treba da bude zaključen, iz njega treba ukloniti odredbu o "bekstopu" - "bezbednosnoj mreži" propisa, odnosno "tvrdu granicu" s Irskom, da se poslije Bregzita ne bi prekinule privredne veze Velike Britanije s njom, a putovanja otežala.

Medjutim, Barnije je u dopisu članicama EU naveo da je "to očigledno neprihvatljivo".

Barnije je dodao da "agresivna retorika" novog premijera u Londonu koji daje prednost Bregzitu bez dogovora - što "nikada neće biti izbor Unije", znači da EU treba da se pripremi i za takvu mogućnost.

Junker: Postojeći sporazum jedini moguć

Predsjednik Europske komisije Žan Klod Junker rekao je novom britanskom premijeru da je sporazum koji je s Briselom postigla njegova prethodnica Tereza Mej najbolji i jedini moguć, otkrila je portparolka Europske unije

Junker je Džonsonu u telefonskom razgovoru rekao da će EU analizirati sve ideje koje će predložiti Ujedinjeno Kraljevstvo, ako će biti u skladu sa sporazumom o izlasku, otkrila je Mina Andreeva.

Dvoje čelnika su dogovorili da će ostati u kontaktu, a Junker, predsjednik EK-a u odlasku, rekao je Džonsonu i da je Komisija ostaje otvorena za razgovore s Britanijom u narednim nedjeljama.

Novi britanski premijer je danas izjavio da bi više volio da Velika Britanija napusti EU sa sporazumom, ali su odredbe sporazuma o razlazu koji je Tereza Mej zaključila sa Evropskom unijom "neprihvatljive", te ih je i britanski Parlament odbacio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније