Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

23. 07. 2019. 21:56   >>  22:00

U PARLAMENTU

Ukrajina: Ubjedljiva većina za stranku Zelenskog

Stranka novog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog osvojila je ubjedljivu većinu mandata na parlamentarnim izborima u nedjelju što bi trebalo da mu olakša sprovođenje reformi koje je obećao.

Izborna komisija je danas navela da je na osnovu 98 odsto prebrojanih glasačkih listića, stranka Zelenskog "Sluga naroda" dobila 43 odsto glasova na izborima za 225 mandata koji se raspodjeljuju po proporcionalom sistemu, dok njeni kandidati vode u trci za 176 od 199 poslaničkih mjesta koja se po većinskom sistemu biraju u pojedinačlnim biračkim okruzima.

Na izborima održanim u nedjelju, drugo mjesto zauzela je stranka tajkuna Viktora Medvedčuka, jednog od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, koja je dobila 13 odsto glasova po proporcionalnom sistemu i 19 od 199 mandata po većinskom.

Zelenski, koji je u maju stupio na dužnost, obećao je borbu protiv korupcije i da će mu jedan od glavnih zadataka biti okončanje petogodišnjeg rata s proruskim separatistima na istoku Ukrajinje, u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

Lider predsjednikove stranke "Sluga naroda" Dmitro Razumkov rekao je da će najvažnije mjere novog saziva parlamenta biti ukidanje imuniteta poslanicima od krivičnog gonjenja, uspostavljanje procedura za opoziv šefa države i formiranje agencija za borbu protiv korupcije, nezavisnih i od šefa države i od parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније