Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 09. 2013. 10:50 >> 10:51

HEMIJSKO ORUŽJE

Indija i Kina podržale inicijativu Rusije

Iran i Kina su pozdravile inicijativu Rusije da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

„Iran pozdravlja inicijativu Rusije, čiji je cilj da se spriječi vojna intervencija protiv Sirije", rekla je portparolka ministarstva Marzijeh Afgam. Ona je kazala da Iran želi da region bude oslobođen oružja za masovno uništenje.

„Takvi napori treba da za cilj imaju i hemijsko oružje, kojim raspolažu sirijske pobunjeničke grupe", rekla je Marzijeh Afgam.

Kina takođe podržava predlog Rusija, saopštilo je kinesko Ministarstvo inostranih poslova.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova iznio je kinesku podršku ruskom predlogu Sirije na redovnoj konferenciji za novinare i dodao da se delegacija sirijske opozicije nalazi u posjeti Kini.

SAD napominju, kako bi pridobile Kinu za vojnu intervenciju u Siriji, da bi ta akcija odvratila Sjevernu Koreju od upotrebe hemijskog naoružanja, čime bi se uklonila prijetnja u susjedstvu Pekinga.

Podsekretar za odbrambenu politiku Džejms Miler, koji se nalazi u poseti Kini, kako prenosi AP, rekao je da bi intervencija protiv sirijskih snaga podstakla pridržavanje medjunarodnih normi o zabrani korišćenja hemijskog naoružanja.

Miler je rekao da bi smanjenje praga u vezi korišćenja hemijskog naoružanja moglo dovesti američke trupe u opasnost i predstavlja prijetnju bezbjednosti Kine i cijelog svijeta.

„Ukazao sam na masivno skladište hemijskog naoružanja koje posjeduje Sjeverna Koreja, kao i da ne želimo da živimo u svijetu u kojem Sjeverna Koreja može osjetiti da je prag za korišćenje hemijskog naoružanja smanjen“, rekao je Miler novinarima poslije sastanka zamjenikom šefa kineske vojske Vang Guanzongom.

On je dodao da je u interesu Kine da se odgovori na upotrebu hemijskog naoružanja od strane snaga Bašar al Asada.

Predsjednik SAD Barak Obama sinoć je pozdravio predlog Rusije i dodao da će u slučaju da sirijsko hemijsko oružje zaista bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu, pripreme za vojnu intervenciju na Siriju biti barem odložene na neko vrijeme.

Za razliku od SAD, koje za upotrebu hemijskog oružja optužuju sirijski režim, Teheran tvrdi da su to učinile "terorističke grupe" u Siriji.

Glasanje u američkom Senatu o mogućim vojnim udarima na Siriju bilo je planirano za juče, ali je odloženo dok se ne završe razgovori o predlogu Rusije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније