Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

20. 07. 2019. 19:00 >> 19:10
2

ODALA POŠTU ATENTATORIMA

Merkel obilježila pokušaj ubistva Hitlera

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropljane da se suprotstave populizmu, nacionalizmu, rasizmu i antisemitizmu, odajući poštu otporu koji su Njemci pružili nacistima na ceremoniji povodom godišnjice neuspjelog pokušaja atentata na nacističkog diktatora Adofa Hitlera

Merkel je rekla da hrabrost i žrtva zavjerenika, učesnika Operacije Valkira, treba da služe kao primer ljudima današnjice.

"Oni su stavili humanost iznad sopstvenih života", kazala je Merkel okupljenima na mjestu gdje su pogubljeni lider zavjerenika pukovnik Klaus fon Štaufenberg i drugi učesnici neuspjelog atentata na Hitlera, poznatog i pod nazivom Julska zavjera.

Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. pokušao da ubije Hitlera tokom sastanka u njegovom štabu tako što je ostavio tašnu napunjenu eksplozivom. Hitler je izbjegao punu snagu udara eksplozije jer je neko stavio tašnu uz nogu od stola. Von Štaufenberg i drugi zavjerenici strijeljani su nekoliko sati kasnije.

Merkel je danas odala počast svima koji su se nacistima suprotstavili na različite načine - ljudima koji su skrivali Jevreje kako bi ih spasili smrti u koncentracionim logorima, Jevrejima koji su u Varšavskom getu podigli ustanak protiv nacista 1943, poljskim borcima iz Varšavskog ustanka 1944.  i drugima koji su se borili protiv njemačkih okupatora.

"Fon Štaufenberg je simbol otpora, ali njegova priča nije jedina priča otpora", kazala je njemačka kancelarka.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније