Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

19. 07. 2019. 12:34   >>  12:34

NAKON TRI MJESECA

Katedrali Notr Dam i dalje prijeti urušavanje

Tri mjeseca nakon što je požar opustošio katedralu Notr Dam u Parizu, obnova kao da je tek počela, a stručnjaci ukazuju da postoji i dalje opasnost od urušavanja.

Novinari su u srijedu dobili jedinstvenu priliku da prisustvuju obilasku unutrašnjosti znamenitosti svjetske baštine stare 850 godina. Prije samo tri mjeseca, katedrala je bila ispunjena vjernicima i turistima u razgledavanju gotičke arhitekture i poznatih vitraža, koji su nakon požara ostali većinom neoštećeni.

U srijedu se, umjesto gomile posjetitelja, moglo vidjeti samo nekoliko desetina stručnih radnika u bijeloj zaštitnoj opremi, kacigama i maskama koji rade na osiguravanju strukture građevine.

U dijelu razrušene katedrale je sablasna praznina i dijelovi ruševine koji se još uvijek nalaze u središnjem dijelu građevine.

Velike zaštitne mreže postavljene su kako bi spriječile urušavanje dijelova s krova, a osoblje se mora dodatno zaštiti od trovanja olovom zbog kontaminacije uzrokovane topljenjem starog krova. Neugodan miris još se uvijek osjeća u vazduhu, a neoštećeni redovi sjedišta u prednjem dijelu katedrale podsjećaju na njen izgled prije razornog požara.

Restauracija, koja još nije započela, zahtijevaće zamjenu krova čiji je velik dio uništen u požaru, kao i izgradnju srušenog tornja. Međutim, prije nego što obnova počne, katedrala mora biti osigurana kako nijedan dio ne bi bio pod rizikom od urušavanja, prvenstveno svod.

"Nijesmo ni približno u fazi obnove. Još uvijek radimo na hitnom osiguravanju strukture katedrale", rekao je glavni arhitekta Filip Vilnev.

Rizik od urušavanja još uvijek je visok, pa se u pojedinim dijelovima koriste samo mašine sa daljinskim upravljanjem.

U središtu katedrale sakupljena je velika hrpa krhotina, a Vilnev objašnjava da će se svaki dio pomno pregledati.

"Ništa neće biti bačeno", rekao je dodavši kako će analiza svakog dijela pomoći u stvaranju precizne naučne slike katedrale prije početka obnove.

Uprkos oštećenju, katedrala i dalje izgleda veličanstveno, sa netaknutim orguljama i poznatom rozetom s vitražima. Ministar kulture Frank Riester, koji je s novinarima u bijelom zaštitnom odijelu i kacigi posjetio katedralu, pozdravio je napredak, ali i podsjetio da je težak put koji ih još čeka u obnovi.

"Prije nekoliko sedmica se tu nalazila puno veća hrpa krhotina", rekao je.

Naglasio je i kako Makronov rok od pet godina za obnovu danas nije prioritet, već osigurati strukturu Notr Dama.

Pariško tužilaštvo poručilo je u junu kako je neugašena cigareta ili električni kvar mogao uzrokovati požar, nakon čega su otvorili istragu za zločin iz nehata, bez osumnjičenih.

Sveštenici su 15. juna, dva mjeseca nakon požara, sa zaštitnim kacigama, u katedrali održali prvu misu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније