Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

18. 07. 2019. 08:51 >> 08:52

SZO UPOZORILA

Epidemija ebole u Kongu prerasla u međunarodnu krizu

Smrtonosna epidemija ebole u Kongu proglašena je međunarodnom zdravstvenom krizom, objavila je SZO nakon što se virus proširio na grad od dva miliona ljudi.

Predstavnica SZO za Kongo Laura Miler izrazila je nadu, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, da će poslije najnovije objave SZO uslijediti hitne akcije, praćene dodatnim sredstvima međunarodnih donora.

"Svakoga dana, žene, muškarci i djeca umiru od virusa ebole i lako je zboraviti da su rastuće brojke slučajeva ustvari ljudi. Sada, sa prvim slučajem u Gomi (istočni Kongo), od krucijalnog je značaja da lokalne zajednice uključimo u svaki korak odgovora (na epidemiju), izgrađujući tako povjerenje i saradnju, i gledajući na njih, kao na istinske partnere. Ne možemo ovo da uradimo sami", rekla je Miler.

Stručni odbor SZO je odbio u tri navrata da savjetuje agenciju Ujedinjenih nacija za zdravstvo da sačini deklaraciju za ovu epidemiju, za koju su drugi stručnjaci tvrdili da je odavno ispunila uslove za proglašenje.

Više od 1.600 ljudi umrlo je od avgusta u drugoj najsmrtonosnijoj epidemiji ebole u istoriji, koja se odvija u regionu opisanom kao ratna zona, prenosi AP.

Ove nedjelje potvrđen je prvi slučaj ebole u Gomi, glavnoj regionalnoj raskrsnici u sjeveroistočnom Kongu s međunarodnim aerodromom na granici sa Ruandom. Zdravstveni stručnjaci strahuju od ovog scenarija već mjesecima.

Deklaracija o globalnoj zdravstvenoj krizi često donosi veću međunarodnu pažnju i pomoć, ali i zabrinutost da bi "nervozne" vlade mogle pretjerano reagovati zatvaranjem granica.

I dok rizik od regionalnog širenja ostaje visok, rizik izvan regije je nizak, izjavio je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus nakon objave u Ženevi.

Ovo je peta takva deklaracija u istoriji. Prethodne hitne situacije proglašene su za razarajuću epidemiju ebole u zapadnoj Africi od 2014. do 2016. godine koja je odnijela više od 11.000 života.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније