Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

16. 07. 2019. 20:23 >> 21:18
3

POSLANICI ODLUČILI

Fon der Lajen zvanično na čelu EK

Evropski poslanici izabrali su zvanično danas Njemicu Ursulu fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije, čime je ona postala prva žena na čelu evropskog izvršnog tijela.

Osvojila je 383 glasa, nešto malo više od apsolutne većine od 374 glasa u Evropskom paralmentu koliko joj je bilo potrebno da bi u novembru naslijedila Luksemburžanina Žan Klod Junkera.

Ona je danas više sati izlagala svoj program pred Evropskim parlamentom.

Buduća predsjednica EK je u svojim političkim smjernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicama prije glasanja, navela da želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za cijeli region.

"Dijelimo isti kontinent, istoriju, kulturu i izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno", poručila je fon der Lajen.

U razgovoru sa poslanicima EP, ona je ocjenila da vrata Evropke unije (EU) moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

"Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje centralne i istočne Evrope sporovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen i eurozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume", poručila je Fon der Lajen.

Dobivši povjerenje više od polovine poslanika novog saziva EP, fon der Lajen kreće u sastav novog saziva EK, koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa EP prije nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

Fon der Lajen je, predstavljajući svoj politički program, obećala novu Komisiju koja će biti satavljena od jednakog broja muškaraca i žena.

Pored rodne ravnopravnosti, fon der Lajen se u političkom programu založila za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promjena, jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutra EU, kao i jaču i efikasniju ulogu Unije u svetu.

Fon der Lajen ima 60 godina i dolazi iz redova njemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU).

U političkim vodama je od 1990. godine, a njemački mediji je opisuju kao blisku i "uvek vjernu" kancelarki Angeli Merkel.

Fon der Lajen je rođena u Briselu.

Otac joj je bio premijer Donje Saksonije, a fon der Lajen 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te njemačke savezne države.

U predsjedništvo CDU ulazi 2004, a 2010. godine postaje zamjenica predsjednice partije Angele Merkel.

U kabinetu Merkel, ona se nalazi od 2005, i to prvo kao federalna ministarka za porodicu, zatim za rad i socijalna pitanja, a 2013. godine dolazi na mjesto ministra odbrane Nemačke i postaje prva žena na toj funkciji.

Fon der Lajen je doktorka po profesiji i ima sedmoro djece.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније