Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

16. 07. 2019. 10:10   >>  10:10

KRAJ KRIZE

Pakistan otvorio vazdušni prostor

Pakistan je objavio potpuno otvaranje svog vazdušnog prostora za civilni saobraćaj.

Time su okončana višemjesečna ograničenja uvedena usljed ozbiljne diplomatske krize sa susjednom Indijom krajem februara.

"Vazdušni prostor je otvoren za sve tipove civilnog saobraća i to stupa na snagu odmah", saopštila je agencija za civilnu avijaciju.

Navedeno je da su ukinuta sva ograničenja koja su najviše pogađala avione koji su iz Indije letjeli na zapad i prelijetali Pakistan. Nijesu navedeni razlozi za donošenje takve odluke.

Pakistan je 27. februara objavio potpuno zatvaranje svog vazdušnog prostora, nakon izbijanja oštrih tenzija između Islamabada i Nju Delhija koje su dvije nuklearne sile dovele na ivicu rata.

Tenzije su izbile nakon što je 14. februara bombaš-samoubica, pripadnik pakistanske ekstremističke grupe, u indijskom dijelu Kašmira ubio više od 40 indijskih vojnika, na šta je Indija odgovorila bombardovanjem navodnih baza te grupe na teritoriji Pakistana.

Pakistan je početkom marta djelimično otvorio svoj vazdušni prostor, ali je zadržao ograničenja u širokom pojasu duž granice s Indijom.

Ograničenja su pogodila i državnu kompaniju Pakistan internešnel erlajns i pogoršala njenu ionako tešku finansijsku situaciju.

Indija i Pakistan su se odvojili prilikom dobijanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine i od tada imaju komplikovane i napete odnose, a vodili su i tri rata oko himalajskog regiona Kašmir, na koji obje države polažu prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније