Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

15. 07. 2019. 22:30 >> 22:25

PORUKE IZ EU

Sporazum sa Iranom još nije mrtav

Evropljani su odlučili da sve učine kako bi opstao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali nemogućnost zaobilaženja američkih sankcija ostavlja malo prostora da se odgovori na očekivanja Irana, upozorili su danas šefovi diplomatija Evropske unije (EU) na sastanku u Briselu.

"Sporazum još nije mrtav", a EU želi Iranu da ostavi mogućnost da ukine mjere koje nijesu u skladu sa sporazumom, rekao je šef britanske diplomatije Džeremi Hant po dolasku na sastanak.

Njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian ocijenio je da je Iran donio loše odluke kao reakciju na lošu odluku SAD o povlačenju iz sporazuma i uvođenju sankcija koje ekonomski pogađaju Iran.

"Želimo da se Iran vrati sporazumu", dodao je francuski ministar.

Evropljani nijesu zadovoljni odlukom Teherana da obogaćuje uranijum na najmanje 4,5 odsto što je iznad ograničenja prema sporazumu, dok Iran traži od Evrope "praktične efikasne i odgovorne mjere" o spašavanu sporazuma.

"Insistiramo na reciprocitetu prava i zadataka" između potpisnica sporazuma iz 2015. godine, izjavio je portparol iranske diplomatije Abas Musavi.

Prema njegovim riječima, nije realno očekivati da se Iran vrati uslovima prije 8. maja 2019. godine, a da "Evropljani ne pokažu političku volju i sposobnost, i dozvole Iranu da u praksi iskoristi sporazum".

Portparol iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi izjavio je da bi Iran mogao da se vrati "na situaciju prije zaključivanja sporazuma u julu 2015. godine" ukoliko Evropljani i Amerikanci ne žele da djeluju u skladu sa obavezama prema sporazumu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније