Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

12. 07. 2019. 21:21 >> 21:23

STRUČNJACI PROTIV

Ukrajina uvodi hemijsku kastraciju za pedofile

Ukrajinski parlament usvojio je novi zakon, kojim se uvodi obavezna hemijska kastracija za seksualne prestupnike, javlja The Independent.

Zakon je usvojen nakon nekoliko medijski eksponiranih priča o zlostavljanju maloljetnika, pa će odluku parlamenta vjerojatno većina birača dočekati as odobravanjem.

Međutim, ukrajinski pravni i medicinski stručnjaci, oštro su je kritikovali i pozvali predsjednika Volodimira Zelenskog da intervenišepostavljanjem veta.

Prema novom zakonu, muškarcima, koji su počinili ozbiljne seksualne prestupe nad maloljetnicima, davali bi se putem injekcije antiandrogeni ljekovi.

Obaveznu hemijsku kastraciju podržalo je 247 poslanika, čak 21 više nego što je bilo potrebno da bi se usvojio pomenuti nacrt zakona.

Sve više zemalja uvodi hemijsku kastraciju

Sve više zemalja svijeta, odlučuje se za ovaj kontroverzni postupak, odnosno za hemijsku kastraciju pedofila.

Tako su početkom juna, vlasti u američkoj saveznoj državi Alabami, izglasale zakon koji zahtijeva hemijsku kastraciju zlostavljača djece koji su stariji od 21 godine.

U Turskoj je takav zakon uveden još 2016., ali je Državno vijeće spriječilo njegovo sprovođenje jer su "definicija liječenja i njegove granice bile nejasne".

Makedonija je 2014. izglasala izmjene Kaznenog zakona, kojim se pooštravaju zatvorske kazne za pedofile i uvodi hemijska kastracija, a moldavski parlament legalizovao je ovaj postupak 2012.

Ministarstvo pravosuđa Južne Koreje objavilo 2011. kako su donijeli zakon koji dopušta hemijsku kastraciju osuđenih zlostavljača djece, a iste godine je Donji dom ruskog parlamenta prihvatio prijedlog da se pedofili osuđeni za seksualne zločine nad mlađima od 14 godina hemijski kastriraju.

Nekompatibilnost s ljudskim pravima

Amnesty International je prisilnu hemijsku kastraciju nazvao "nehumanim postupkom" uz stav da "svaki zločin mora biti kažnjen na način koji se pridržava Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima".

Uz priznavanje i prepoznavanje činjenice da seksualni zločini, pogotovo oni protiv maloljetnika, nailaze na jednodušnu osudu javnosti, Amnesty smatra da hemijska kastracija "nije kompatibilna sa ljudskim pravima koja su temelj svakog civilizovanog i demokratskog društva".

Ljekovi koji uklanjaju seksualni nagon su veoma djelotvorni, ali izazivaju osteoporozu, mijenjaju količinu masnoće u krvi, utiču na krvni pritisak i u tijelu izazivaju slične reakcije koje žene imaju u menopauzi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније