Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

12. 07. 2019. 19:42 >> 19:46

"SPREMITE ZALIHE"

Upozorenje stanovnicima Nju Orleansa pred uragan

Na Tviter nalogu grada Nju Orleansa, osvanulo je upozorenje upućeno stanovnicima ovog grada, koje sadrži pravila ponašanja pred uragan koji se očekuje.

"Stanovnici bi trebalo da se pripreme i prikupe hitne potrepštine, uključujući vodu, hranu i ljekove najmanje za tri dana i da obezbJede svoju imovinu za jake kiše i vjetar – da očiste oluke, ispuste bazene", objavljeno je na Tviteru.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da tropska oluja "Beri" jača, dok se približava obali Luizijane, a očekuje se da postane uragan kada se sjutra obruši na tlo.

Kako se navodi, udari vjetra su sve jači i sada su preko 100 kilometara na čas, a očekuje se da će biti još jači.

Oluja se sporo kreće, ali je upozorenje na nevrijeme izdato za zonu kod jezera Pončertrejn, kao i za Biloksi i Misisipi. U Luizijani je proglašeno vanredno stanje, a duž cijele njene obale na snazi je upozorenje na uragan.

"Beri" se približava i Nju Orleansu čiji žitelji su se prethodnih dana već suočili sa poplavama.

Ovaj grad, koji je 2005. godine pogodio uragan Katrin, priprema se za obilnu kišu, a oluja bi večeras ili ujutru mogla da se pretvori u uragan prve kategorije, prije nego što stigne do obala Luizijane.

Guverner Luizijane Džon Edvards uputio je Trampovoj administraciji molbu, da se ovoj saveznoj državi što prije stave na raspolaganje dodatni federalni resursi, prenosi AP.

Proglasivši vanredno stanje, Tramp je pozvao stanovnike ugroženih područja da slijede uputstva saveznih i lokalnih vlasti.

"Molim vas da budete u pripravnosti, na oprezu i na sigurnom", napisao je on na Tviteru.

Oko 10.000 ljudi iz Plekemajns Periša, na jugoistočnom najnižem kraju u Luizijani, već je evakuisano.

U Luizijani su već stacionarani pripadnici Nacionalne garde i spasilački timovi sa čamcima i vozilima koja mogu da idu po velikoj vodi, a spremni su i helikopteri, kao i raspodjela pijaće vode, ćebadi.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem, kaže da bi u dijelovima Luizijane moglo da padne više od 60 centimetara kiše.

Prava opasnost, kako kaže, nije vjetar već kiša. Oluja bi mogla da donese najveće padavine poslije više decenija.

Vodostaj rijeke Misisipi je već povećan zbog proljećnih kiša i topljenja snijega, a zemlja oko Nju Orleansa je vlažna poslije kiše u sredu.

Padavine bi mogle da predstavljaju ozbiljan test za to da li je Nju Orleans poboljšao resurse za odbranu od poplava, nakon što je grad opustošio uragan Katrina 2005. godine koji je, prema nekim procjenama, u nekoliko američkih država odnio više od 1.800 života.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније