Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 07. 2019. 18:40 >> 18:45

NEVRIJEME U GRČKOJ

Broj poginulih porastao na sedam

Broj ljudi poginulih u velikom olujnom nevremenu s gradom koje je prošle noći zahvatilo grčko poluostrvo Halkidiki, porastao je na sedam, pošto je u moru nađeno i tijelo jednog nestalog grčkog ribara, saopštila je danas obalska straža.

Iskusnog od 62 godine posada vojnog helikoptera je mrtvog našla u moru 6,8 nautičkih milja (12,5 kilometara) daleko od obale. On je čamcem isplovio malo prije no što je počela oluja i od tada se vodio kao nestao. Indentifikovali su ga rođaci.

Jaka oluja u srijedu uveče je lomila drveće i bandere, prevrtala vozila i bacala ležaljke s plaža na drveće, ostavljajući gomile krša na obali i putevima.

Na Halkidiki je proglašeno vanredno stanje.

Predstavnik vlade Steljos Pecas je izjavio da je od 120 povrijeđenih koji su dovedeni u bolnice, na liječenju ostale samo 23 osobe, uključujući ženu čije je stanje u kritično.

Šest od sedam poginulih bili su strani turisti: po dvoje iz Rusije, Češke i Rumunije.

Od njih je dvoje poginulo kada je oluja isprevrtala i zdrobila njihov kombi za kampovanje, dok su jedan 8-godišnji dečak i njegova majka poginuli kada se srušio krov taverne. Preostale dvije žrtve su poginule od pada drveća.

Monteriu nastoje da upostave snabdijevanje strujom koje danas nema na 80% pogođenog područja.

Vatrogasna služba je saopštila da je primila više od 1.200 poziva za pomoć širom sjeverne Grčke, uključujući 600 na Halkidiki.

Grad je uništio usjeve i porazbijao automobile u Rodopima, pokrajini Makedoniji, Evrosu, Ftiotidi i Tesaliji, a tokom oluje stubovi elektro-mreže su se zapalili od udara gromova na jugu Grčke, u Korintiji.

Bujice su ka moru povukle mnoga vozila. Drveće u grčkom priobalju je iščupano iz korijena i izlomljeno, a u moru su stolice i stolovi sa obale.

Novoizabrani grčki premijer Kirijakos Micotakis imenovao je ministra javnog reda Mihalisa Hrisohoidisa da predvodi akciju spasavanja i sanacije nevremenom zahvaćenog područja, dok je vojska poslata da pomaže ekipama koje raščišćavaju krš i popravljaju infrastrukturu.

Jaka oluja je pogodila i susjednu jugoistočnu oblast Sjeverne Makedonije, obarajući drveće, krovove i bandere, ima oštećenja stočarskih farmi i voćnjaka i blokiranih puteva.

U Sjevernoj Makedoniji nema prijavljenih povreda. Nacionalni centar za upravljanje krizama je saopštio da je najviše pogođeno područje južne Prespe, u blizini grčke granice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније