Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

10. 07. 2019. 22:55 >> 22:54
1

KRITIKA PEKINGA

U pismu UN-u 22 zemlje osudile zatvaranje Ujgura

Dvadeset jedna zapadna zemlja i Japan u pismu najvišim zvaničnicima UN za ljudska prava osudili su neselektivno zatvaranje Ujgura i drugih manjina u regionu Sinđang u Kini.

Pismo koje su, između ostalog, potpisale Australija, Velika Britanija, Švajcarska, Danska, Novi Zeland, Norveška i Holandija upućeno je visokoj komesarki UN za ljudska prava Mišel Bašle, predsjedniku Savjeta za ljudska prava Koliju Seku.

Potpisnici traže od visokog Komesarijata UN za ljudska prava da njihovo pismo objavi na vebsajtu jer su zabrinuti zbog vjerodostojnih izvještaja o nasumičnim hapšenjima, opštem nadzoru i restrikcijama uperenim na Ujgure i druge manjine u Sinđangu, u Kini.

Poslije niza krvavih napada u Sinđangu, pripisanih pripadnicima manjine Ujgura koja govori turski, kineska vlada uvela je oštre bezbjednosne mjere u toj velikoj oblasti.

Sumnja se da su kineske vlasti na toj teritoriji pritvorile do milion ljudi u "logore za prevaspitavanje".

Peking demantuje tu cifru, a govori i o "centrima za profesionalno usavršavanje", radi borbe protiv islamističke radikalizacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније