Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 02. 2013. 16:56 >> 16:52

MOSKVA

G20: Neće biti valutnog rata

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka grupe 20 najrazvijenijih i zemalja u usponu (G20) obećali su na sastanku u Moskvi da neće biti takozvanog rata valuta.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da će se zemlje članice suzdržati od rušenja vrijednosti valuta, kao i od svake vrste protekcionizma, prenosi SEEbiz.

Na tržištima je prisutna zabrinutost uslijed efekata na vrijednost japanskog jena, koji je trenutno na trogodišnjem minimumu. Japan je suočen s optužbama da nastoji da snizi vrijednost valute kako bi stimulisao nacionalnu ekonomiju i stekao prednost na međunarodnim tržištima u odnosu na druge zemlje.

Ukoliko veliki broj zemalja pokuša da oslabi vrijednost svojih valuta u cilju podsticanja privrede, oporavak globalne ekonomije mogao bi biti ugrožen.

Domaćin samita Rusija je prethodno najavila da, uprkos nesuglasicama, ne želi da stavi Japan naoptuženičku klupu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da najvažniji ciljevi ostaju otklanjanje ekonomske neravnoteže, smanjenje državnih dugova i privredni rast.

Japanski jen je od sredine novembra oslabio 17 odsto u odnosu na dolar i 25 odsto u poređenju sa euroom. Njegov kurs je, međutim, i dalje dosta viši nego 2007. godine, kada je dolar vrijedio 123 JPY, a euro 170 JPY.

Nedavno slabljenje japanske valute odgovara izvoznicima, koji su se prošle godine žalili da snažan jen podriva njihove finansije, u vrijeme kada pokušavaju da se oporave od katastrofe izazvane potresom i cunamijem iz marta 2011.

Japanska valuta je krajem 2011. godine dostigla rekordnu vrijednost od 75 JPY za dolar, čime je smanjena konkurentnost izvoznika iz Japana, kao i njihovi prihodi. Tokio je zbog snažnog jena prošle godine zabilježio rekordni trgovinski deficit.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније