Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

08. 07. 2019. 17:17   >>  17:26 2

U 73. GODINI

Sin južnokorejskih diplomata prebjegao u Sjevernu Koreju

Jedan južnokorejski državljanin prebjegao je u Sjevernu Koreju, u rijetkom slučaju u kojem se neko odluči na život u toj komunističkoj, zatvorenoj i autoritarnoj državi.

Kako javlja BBC pozivajući se na tamošnje medije, radi se o Choe In-guku, sinu dvoje visoko rangiranih južnokorejskih diplomata koji su osamdesetih godina prošlog vijeka takođe prebjegli u Sjevernu Koreju.

Prema pisanju sjevernokorejskih medija, on će živjeti u Sjevernoj Koreji i raditi na ujedinjenju dviju Koreja.

Još se ne zna kako je pobjegao

Bijeg u kojem neko iz razvijene i demokratske Južne Koreje bježi u Sjevernu vrlo je rijedak. Puno se češće događa da ljudi iz Sjeverne Koreje bježe u Južnu.

Dvije zemlje su tehnički još u ratu i južnokorejski državljani trebaju da dobiju posebnu dozvolu kako bi posjetili Sjevernu Koreju.

"Još nije jasno kako se zapravo dogodio taj bijeg", kaže Oliver Hotham, koji radi za internetski portal NK News. "No čini se prilično jednostavnim za Južnokorejca da dođe do Sjeverne Koreje, ako ima blagoslov te zemlje, putujući preko Kine", kazao je on.

Međutim, ako je Choe prekršio južnokorejske zakone i nije tražio dozvolu, mogao bi biti uhapšen ako se ikada vrati u Južnu Koreju, navode stručnjaci.

Ima 73 godine

Choe je 73-godišnji južnokorejski državljanin, ali se malo toga zna o njegovim političkim stavovima.

Njegovi roditelji su bili među najviše rangiranim Južnokorejcima koji su osamdesetih godina prebjegli na sjever.

O njegovom dolasku u Pjongjang izvijestili su sjevernokorejski mediji, pokazujući srdačnu dobrodošlicu kojom su ga dočekali sjevernokorejski zvaničnici.

Mediji u Južnoj Koreji prenijeli su njegovu izjavu za sjevernokorejski portal, koji djeluje kao propagandni medij Sjeverne Koreje, u kojoj on navodi da je odlučio trajno da živi u Sjevernoj Koreji i dodao da je "živjeti u zemlji i slijediti zemlju prema kojoj osjećam zahvalnost, ujedno i način sprovođenja volje mojih roditelja".

Choe je posljednjih godina češće putovao u Sjevernu Koreju, posljednji put na sahranu majke 2016. godine. Njegov otac je šezdesetih godina prošlog vijeka bio južnokorejski ministar vanjskih poslova, a nakon dolaska u Sjevernu Koreju par je u svojoj novoj domovini postao dio političke elite.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније