Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

08. 07. 2019. 08:45 >> 08:46
1

BUDUĆI GRČKI PREMIJER

Micotakis obećao da će podići zemlju

Grci su u nedjelju nanijeli ozbiljan poraz ljevičarskom premijeru Aleksisu Cipras, dok je njegov nasljednik, desničar Kiriakos Micotakis obećao da će podići zemlju oslabljenu poslije deset godina krize.

Prema prebrojavanju 94 odsto glasova, stranka Nova demokratija (ND) koju predvodi Micotakis, osvojila je 39,8 odsto glasova i imaće 158 od 300 mjesta u parlamentu.

Ciprasova Siriza je dobila 31,5 odsto glasova i imaće 86 mjesta u parlamentu dok je prije izbora imala 144 mjesta.

Za Grke je odlazeća vlada odgovorna za stanje u zemlji jer nije ispunila obećanja i uvela je mjere štednje.

"Završava se bolan period", rekao je Micotakis (51) poslije saopštenja izbornih rezultata i dodao da će zemlji vratiti "ponos" u nadi da će biti na visini da ispuni obećanja.

U Grčkoj je vladalo strahovanje od malog odziva birača pošto su izbori organizovani usred ljetnjeg godišnjeg odmora, ali je izlaznost bila oko 58 odsto.

Treća stranka koja će biti u novom sazivu parlamenta je KINAL, stranka nastala iz socijalističkog Pasoka koja je osvojila 22 mjesta. Slijede komunisti stranke KKE sa 15 mjesta i nacionalistička stranka Grčko rješenje sa deset mjesta, dok je stranka MeRa25 bivšeg ministra finansija Janisa Varfakisa dobila devet mjesta.

Ciprasov mandat trebalo je da se završi u oktobru, ali se on odlučio na prijevremene izbore zbog loših rezultata na nedavnim izborima za Evropski parlament na kojima je opoziciona ND osvojila više glasova od njegove vladajuće Sirize.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније