Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

07. 07. 2019. 10:10 >> 10:07

MAKRON RAZGOVARAO SA ROHANIJEM

Francuska će posredovati u obnovi dijaloga

Francuska i Iran su se složili da će razmotriti mogućnost obnove dijaloga kako bi se pokušao očuvati nuklearni sporazum Teherana s velikim silama, objavio je francuski predsjednik Emanuel Makron, nakon jednosatnog razgovora sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem.

Makron je juče svom iranskom kolegi izrazio duboku zabrinutost zbog opasnosti slabljenja nuklearnog sporazuma i posljedica koje će nužno uslijediti, objavila je Jelisejska palata.

"Predsjednik Republike dogovorio se s iranskim kolegom da će do 15. juna razmotriti mogućnosti obnove dijaloga između dvije strane", kaže se u saopštenju koje je objavio Makronov kabinet.

U saopštenju se dodaje da će Makron nastaviti da razgovara s iranskim vlastima i drugim uključenim stranama kako bi se "pokrenulo smanjivanje napetosti vezano za iransko nuklearno pitanje".

Teheran je najavio podizanje nivoa obogaćivanja uranijuma na pet odsto, što je iznad limita koji je postavljen u nuklearnom sporazumu iz 2015. sklopljenom sa šest velikih sila.

"Glavna objava sjutra biće podizanje nivoa obogaćivanja na pet odsto s 3,67, kako je bilo dogovoreno u okviru sporazuma", rekao je iranski zvaničnik koji je želio da ostane neimenovan.

Tenzije između Teherana i Vašingtona postoje od prošle godine kada je američki predsjednik Donald Tramp odlučio da napusti nuklearni sporazum i ponovno nametne sankcije koje su ukinute u zamjenu za to da Teheran smanji svoj nuklearni program.

Prema tom dogovoru Iran je mogao obogaćivati uranijum do 3,67 odsto, što je daleko ispod 20 odsto koliko je dostizao prije nego što je postignut sporazum.

Reagujući na američke sankcije koje snažno pogađaju njegov izvor prihoda od izvoza sirove nafte Iran je objavio da će postupno odustajati od obaveza iz sporazuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније