Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

06. 07. 2019. 22:12 >> 22:08
1

ZAHTJEV TUŽILAŠTVA SAD

Traže zapljenu 12 milijardi dolara imovine El Čapa

Američka vlada namjerava da zaplijeni oko 12,6 milijardi dolara imovine meksičkog narko dilera Hoakina Gusmana poznatijeg kao El Čapo, a to je iznos koji je stekao njegov narko kartel dok mu je on bio na čelu.

Tužilac suda u Bruklinu istakao je da je ovlašćen da traži zapljenu imovine i dobara koji su stečeni krivičnim djelima za koji se tereti El Čapo i koji su povezani sa švercom droge.

Prema računici tužilaštva, vođa narko kartela je tokom 25 godina, stekao 11,8 milijardi dolara od prodaje kokaina, 846 miliona dolara od marihuane i 11 miliona dolara od heroina.

Taj novac je opran i upotrijebljen za plaćanje saradnika i zaposlenih u kartelu, kao i nabavljača i opreme za komunikacije. Tim novcem su kupljeni i avioni i podmornice koji su korišćeni za šverc droge.

Neimenovi bivši saradnik El Čapa izjavio je na sudu da je narko bos živio luksuzno 90-ih godina kada je posjedovao četiri aviona, kuće na mnogim plažama, razna imanja širom Meksika, kao i rezidenciju u Akapulku.

Sada se ne zna da li bivši narko bos i dalje posjeduje istu imovinu poslije hapšenja u januaru 2016. godine i da li je dio imovine prebacio na porodicu i prijatelje.

Zahtjev tužilaštva podnijet je pred saslušanje zakazano za 17. jul na kojem treba da bude izrečena kazna El Čapu kojem prijeti doživotni zatvor.

Poslije nekoliko mjeseci suđenja, porota suda u Njujorku proglasila je 12. februara meksičkog narko bosa krivim.

El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična djela.

Vođa narko kartela Sinaloa, uhapšen je šest mjeseci pošto je pobjegao iz strogo čuvanog zatvora, tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometara dugi tunel.

U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao poznati kolumbijski narko bos Pablo Eskobar i da je imao uticaj kao čuveni američki gangster Al Kapone.

Tačan datum rođenja Gusmana nije poznat, jer se pominju dva datuma - 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak "el chapo" (čapo - nizak na španskom jeziku) dobio je zbog visine od metar i 68 centimetara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније