Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

02. 07. 2019. 11:15   >>  11:24

U INDIJI

Poplave odnijele 15 života

Zid koji se pokrenuo zbog velikih padavina i urušio na kolibe u indijskom finansijskom središtu Mumbaija, usmrtio je najmanje 15 ljudi. Zbog obilne kiše koja pada već drugi dan zaredom narušen je željeznički i vazdušni saobraćaj, a vlast je prisiljena da proglasi neradni dan.

Kiša je srušila zid na kolibe izgrađene na padini brda u zapadnom predgrađu Malad, rekao je službenik vatrogasne službe.

"Spašavanje i dalje traje. Dosad smo spasili više od desetak ljudi", dodao je.

Više od 300 milimetara kiše po kvadratnom metru palo je tokom posljednja 24 sata u nekim područjima, poplavivši ulice i željezničke tračnice, što je dovelo i do suspenzije nekih prigradskih željezničkih usluga koje milioni ljudi svakodnevno koristi za putovanje na posao.

Budući da vremenski prognostičari predviđaju povremene jake pljuskove i izolovane ekstremno obilne kiše, lokalne vlasti su saopštile kako je državna vlada proglasila neradni dan.

"Očekuje se da će kiša i danas intenzivno padati. Osim u slučaju nužde, tražimo od vas da ostanete kod kuće", poručeno je putem društvene mreže Tviter.

Letovi sa aerodoma Mumbai, drugog po veličini u Indiji, takođe su odgođeni, a nakon što je avion kompanije "SpiceJet" preletio pistu prilikom slijetanja.

U obližnjem gradu Puneu u sličnom kolapsu zida stradalo je šest osoba, rekao je službenik vatrogasne službe. Prije toga, u subotu, takođe uslijed obilnih kiša, u urušavanju zida na radničke barake u Puneu poginulo je najmanje 15 osoba.

Mumbai vlasti žele da pretvore u globalno finansijsko središte, ali veliki dijelovi grada se bore s godišnjim monsunskim kišama, a rasprostranjena gradnja i odvodni kanali i vodeni putevi začepljeni smećem čine ga u sve većoj mjeri osjetljivim i sklonom haosu, piše Rojters.

Tokom svake sezone monsuna, koja traje od aprila do jula, Indija se suočava s fatalnim nesrećama sa zgradama i urušavanjem zidova, s obzirom na to da kiša slabi temelje loše izgrađenih građevina.

U 2005. poplave su u Mumbaiju ubile više od 500 ljudi, većinom u sirotinjskim naseljima u kojima živi više od polovice gradskog stanovništva.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније