Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

01. 07. 2019. 13:13   >>  13:10

PREGOVORI I SJUTRA

Još bez dogovora o čelnicima EU

Ni nakon današnjeg sastanka predstavnika 28 članica Evropske unije još nema dogovora oko toga ko bi mogao voditi Evropsku uniju. Portparol Donalda Tuska objavio je kako je za danas sve završeno, te da se pregovori nastavljaju sutra u 11 sati.

Lideri su zasijedali duže od 18 sati da bi pokušali da imenuju pet kandidata koji će voditi glavne institucije EU u narednih pet godina.

Zemlje članice na svom maratonskom samitu raspravljaju o predlogu po kojem bi novi predsjednik Evropske komisije bio Frans Timerman, a Evropska narodna stranka (EPP) dobila bi dvije pozicije - na čelu Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta - doznaje se iz diplomatskih izvora.

Prema diplomatskim izvorima, predsjednica Evropskog vijeća bila bi Bugarka Kristalina Georgijeva, a predsjednik Evropskog parlamenta Manfred Veber. Dužnost visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku bila bi povjerena belgijskom premijeru, liberalu Šarlu Mišelu, dok bi danska liberalka Margret Vestager preuzela dužnost prve potpredsjednice Komisije.

Diplomati navode da je takav scenario realan, ali da ništa još nije sigurno.

"Dogovor je na stolu i mogao bi proći. Ali svaka dva sata na ovom samitu imamo nešto drugo", rekao je jedan diplomata.

Takvom predlogu najviše se opiru čelnici koji dolaze iz Evropske narodne stranke, ali ga podržava njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je stranka takođe u EPP-u, kao i francuski predsjednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute.

Na takav predlog navodno je pristao i Veber. Budući da je Veber naišao na oštro protivljenje kako u Evropskom vijeću, tako i u Evropskom parlamentu, jedini preostali kandidat je holandski socijaldemokrat Frans Timerman.

EPP je kao relativni izborni pobjednik dugo insistirala na tome da njoj pripada najvažnija pozicija, ona predsjednika Evropske komisije, ali njen kandidat Veber ne može dobiti potrebnu podršku. Predložiti nekog drugog kandidata iz EPP značilo bi definitivno ubiti koncept spitzenkandidata koji je prvi put korišten 2014. i po kojem je izabran sadašnji predsjednik Komisije Žan Klod Junker.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније