Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

29. 06. 2019. 21:42   >>  21:41

TOPLOTNI TALAS U EVROPI

Vrućine odnose žrtve, bukte novi požari

Toplotni talas i dalje je prisutan u velikom dijelu Evrope. Prve žrtve vrućine u Italiji, u Francuskoj su zabilježeni novi smrtni slučajevi, u Španiji bukte novi požari, a u Velikoj Britaniji zabilježen je najtopliji dan u ovoj godini.

Najmanje tri osobe stradale su zbog velikih vrućina u centralnom i sjevernom dijelu Italije, dok je u Milanu za 35 odsto povećan broj osoba koje se bolnicama i zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih usljed visokih temperatura.

U tom gradu je zbačajno povećano i korišćenje električne energije zbog rada klima uređaja, zbog čega povremeno dolazi do "zamračenja" prodavnica i restorana, prenosi Rojters.

Sa druge strane, stotine vatrogasaca se bori sa požarima na jugu Francuske, posebno u regionu Gard, gdje je registrovano čak 45,9 stepeni i gdje je izgorelo oko 600 hektara zemlje i uništene desetine kuća i vozila, saopštile su nadležne službe.

Izuzetan talas vrućine je u Francuskoj izazvao smrt još troje ljudi, izvještavaju danas vlasti, dodajući da je time broj prijavljenih žrtava vreline porastao na četiri, prenosi Beta.

Novi požari izbili su danas u Španiji. Više od 700 vojnika i stotine vatrogasaca borile su se protiv četiri požara u centralnom dijelu i na sjeveroistoku Španije, gdje su temperature dostigle 42 stepena Celzijusa.

Požar koji je u petak uveče izbio u mjestu Almoroks i za sada uništio više od 2.000 hektara zemlje, širi se ka regionu Madrida. Zbog tog požara evakuisano je jedno selo.

Vatra je zahvatila i oblast blizu grada Toleda, gdje su 22 stanovnika evakuisana.

Veliki požar koji je u srijedu izbio u Kataloniji i od tada uništio hiljade hektara šume, konačno je stavljen pod kontrolu, objavila je vlada tog regiona na severoistoku zemlje.

Španska meteorolška služba objavila je da su tempereture danas u većini zemlje bile veće od 36 stepeni, a da je 40 stepeni bilo u centralnim i južnim delovima zemlje, uključujući Madrid.

Osvježenje se očekuje sjutra.

Iz britanske meteorološke službe objavili su da je u Hitrou i Northoltu u zapadnom Londonu izmjereno 36 stepeni Celzijusa, što je jedan od najtoplijih junskih dana u posljednjih 40 godina. Rekordna junska temperatura u Londonu je 35,6 stepeni, a izmjerena je 1976. godine, prenosi Anadolija.

Za večerašnje sate u subotu na sjeveru Engleske i jugoistoku Škotske izdato je upozorenje na mogućnost grmljavinskog nevremena, a očekuje se da će temperature tokom noći pasti u cijeloj Velikoj Britaniji.

Rekordna temperatura toplotnog talasa koji je ovih dana zahvatio Evropu izmjerena je u petak u Francuskoj, a iznosila je 45,9 stepeni Celzijusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније