Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Index, Objavio: I. P. ]

26. 06. 2019. 11:44   >>  11:44

PREMAŠIĆE REKORDE

U Evropi od danas paklene vrućine

Intenzivni toplotni talas, s ekstremno visokim temperaturama, zahvatiće prostor evropskog kontinenta u sljedećim danima. U velikom dijelu Evrope mogli bi biti srušeni neki istorijski i postavljeni novi šokantni rekordi.

Očekuje se da će toplotni talas biti na vrhuncu od srijede do petka, kad će područje od Španije do Poljske imati temperature od 11 do 17 stepeni Celzijusa više od uobičajenih.

Na tom području očekuju se temperature od 35 do 40 stepeni, piše sciencealert.com.

Na nekim mjestima biće i toplije, posebno u gradovima, u kojima zbog asfalta i betona efekat "toplotnog ostrva" dodatno povećava temperature.

Finski meteorolog Mika Rantanen rekao je da računski model za Francusku predviđa vrućinu nezabilježenog intenziteta za jun. Talasi vrućine u rano ljeto mogu biti posebno opasni zato što ljudi nijesu imali vremena da prilagode na više temperature.

Starije osobe, beskućnici i oni bez klima-uređaja najosjetljiviji su na bolesti povezane s vrućinom.

Toplotni talas 2003. uzrokovao oko 70.000 smrtnih slučajeva

"Toplotni talasi su tihe ubice. Evropski toplotni talas 2003. godine uzrokovao je oko 70.000 smrtnih slučajeva. Prošlogodišnje vruće ljeto u Njemačkoj prouzrokovalo je najmanje 1.000 smrtnih slučajeva", napisao je na Tviteru Stefan Rahmstorf, klimatski naučnik na Univerzitetu u Potsdamu.

Najviše temperature pogodiće zapadnu i srednju Evropu. Najteže pogođena mjesta u Španiji i Francuskoj imaće temperature od najmanje 40 stepeni tri dana zaredom, od srijede do petka.

Meteorološkinja iz Španije Silvia Laplana u svom je tvitu napisala kako "dolazi pakao". Predviđa se da će u petak u Madridu živa stati na 40,6 stupnjeva, što će biti najviša temperatura ikad zabilježena u tom gradu.

Francuska pred novim rekordom

Slične temperature može očekivati i Pariz. Kombinacija vrućine i vlage stvoriće teške uslove tokom utakmice Svjetskog prvenstva fudbalerki između Francuske i SAD-a, iako je početak zakazan za 21 sat, kad ono najgore ipak prođe.

I Pariz se, kao i više od polovine Francuske, nalazi pod narandžastom uzbunom, drugim najvišim stepenom na ljestvici topline. Ova je ljestvica uvedena nakon ljetnjeg talasa vrućine 2003. godine koji je uzrokovao 15.000 smrtnih slučajeva.

Francuski meteorolog Gillaume Woznica je u utorak na Tviteru napisao kako je izgledno da će Francuska u petak dobiti novi temperaturni rekord od 45 stepeni, te srušiti onaj iz 2003. godine od 44,1 stepen.

Daleko na sjeveroistoku, u Berlinu se u četvrtak očekuju rekordne temperature, a u Potsdamu će biti dva stepena toplije nego što je bilo ikad. U Ženevi se u srijedu i četvrtak očekuje 37 stepeni.

Čak će i u Kopenhagenu biti zabilježene temperature iznad 30 stepeni. Osim u Francuskoj, nacionalni temperaturni rekordi za jun očekuju se u Austriji (38,6), Njemačkoj (38,5) i Švajcarskoj (37,2), kao i u većini drugih država. Biće ugroženi i neki apsolutni rekordi postavljeni uglavnom u julu i avgustu.

U Velikoj Britaniji i Irskoj temperature neće biti tako visoke, ali na nekim mjestima biće i do 30 stepeni, što je osjetno više od uobičajenog za ovo doba godine. I u južnoj Švedskoj i susjednoj Danskoj moguće su mjestimično temperature od 35 stupnjeva.

Što je uzrok velikog predsezonskog toplotnog talasa?

Ovaj veliki predsezonski toplotni talas dijelom uzrokuju dva snažna sistema visokog pritiska. Jedan je blizu Grenlanda, a drugi iznad sjeverne i srednje Evrope. Kad se u sljedećim danima povežu, blokiraće sistem niskog pritiska južno od njih koji bi Evropi donio hladniji vazduh.

Ta dva sistema u kombinaciji s hladnijim područjem niskog pritiska iznad mora usmjeriće "španski oblak“ iznad kontinentalne Evrope i Velike Britanije.

Područje vrućeg vazduha iz pustinja u Španiji i Sahari raširiće se Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom te rezultirati temperaturnim rekordima i jakim olujama. U nekim područjima vrućina će biti pojačana inačica onoga što je već zabilježeno, ali u drugima će doći kao šok.

Jun je dosad bio topao u istočnoj i središnjoj Europi, dok je u zapadnim dijelovima kontinenta bilo i hladnije nego što je uobičajeno. Njemačka može očekivati jedan od pet najtoplijih junskih mjeseci u istoriji, no vrućine u zapadnijim područjima odskaču od dosadašnjih obrazaca.

"Dosad je ljeto bilo uglavnom hladnije i često je kišilo“, zabilježio je BBC.

Ovaj rani toplotni talas zadnji je u nizu istorijskih vrućina u posljednje vrijeme. Prošlog je ljeta Evropa iskusila rekordne temperature i neuobičajeno sušne uslove.

Zbog toga su se pojavili mnogi požari.

"Najtoplija ljeta u Evropi od 1500. godine bila su 2018., 2010., 2003., 2016. i 2002.“, napisao je Rahmstorf.

Vrhunac vala krajem sedmice

Ovaj toplotni talas povezan je sa stagnantnim područjem visokog pritiska koji je odgovoran i za veliko topljenje na Grenlandu sredinom juna.

I to topljenje i talas vrućine povezani su s "blokirajućim uzorkom" koji se sastoji od velikih i tromih područja visokog pritiska na sjevernim geografskim širinama koji se mogu zadržati na jednom mjestu i uzrokovati ekstremne vremenske uslove.

U svijetu koji se sve više zagrijava, takve pojave su sve češće.

Iako će posljednji toplotni talas dosegnuti vrhunac krajem sedmice, vremenski uslovi topliji od normalnog vjerovatno će potrajati u zapadnoj i srednjoj Evropi.

Ponešto hladniji vazduh može se trenutno očekivati u nordijskim zemljama i Aziji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније