Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 06. 2019. 22:24   >>  22:26 4

OTKAZIVANJE NAPADA NA IRAN

CNN: Trampova odluka pokreće mnoga pitanja

Otkazujući planirani osvetnički napad SAD-a na Iran, američki predsjednik Donald Tramp privremeno je zaustavio dalju eskalaciju u odnosima dvije zemlje, ali je pokrenuo mnoštvo pitanja o njegovom obavljanju funkcije vrhovnog komandanta vojske, navodi CNN.

"Bili smo spremni da odmah uzvratimo prošle noći na tri lokacije kada sam pitao koliko će ljudi umrijeti. General mi je odgovorio 150. Otkazao sam napad 10 minuta prije početka, jer to nije proporcionalno obaranju bespilotne letjelice. Nigdje ne žurim", napisao je Tramp na Tviteru u petak ujutru.

Iran je u četvrtak ujutru oborio američki dron za koji tvrdi da je ušao u njegov vazdušni prostor, dok SAD tvrde da je letjelica oborena iznad međunarodnih voda, a ne unutar iranskog vazdušnog prostora.

Odluka Trampa da u posljednjem trenutku odustane od napada otvara pitanje zašto se on nije raspitao o mogućim ljudskim žrtvama planiranog napada prije nego što je donio odluku o njegovom izvođenju, navodi CNN.

Otkazujući udare, Tramp je, kako se navodi, bio dosljedan sebi i svojoj želji da izbjegne uvlačenje SAD u novi sukob na Bliskom istoku, što je centralni princip njegovih političkih uvjerenja i namjere da bude reizabran na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Međutim, djeluje da njegova odluka istovremeno otkriva haotično vođenje politike nacionalne bezbjednosti, u trenutku kada Pentagon od januara nema trajnog ministra odbrane, ocjenjuje se u tekstu.

Takođe, navodi CNN, odustajanje od planiranog napada neće proći neopaženo kod američkih neprijatelja koji bi mogli da ga tumače kao podsticaj da protiv Trampa idu oštrije nego ranije.

Tramp je, ocjenjuje CNN, dao na tacni pobjedu američkom neprijatelju Iranu, pokazujući da Teheran nekažnjeno može da obori sofisticiran proizvod američke vojske vrijedan 110 miliona dolara.

Drugi, manje kritičan način gledanja na Trampovu odluku jeste da je to bio mudar potez u posljednjem trenutku da se prekine niz događaja koji bi brzo mogli da uvuku SAD u još jedan rat bez kraja, dodaje CNN

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније