Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 06. 2019. 18:12 >> 18:15

UN TRAŽI

Sprovesti nezavisnu istragu o smrti Morsija

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) zatražila je danas da se sprovede "detaljna i nezavisna" istraga poslije smrti svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija na sudu.

Morsi, koji je proveo gotovo šest godina u pritvoru, umro je juče poslije onesveščivanja u sudnici u Kairu.

"Poslije svake iznenadne smrti u zatvoru treba da slijedi brza, nepristrasna, detaljna i transparentna istraga koju će sprovesti nezavisno tijelo da bi se rasvijetlio uzrok smrti", rekao je Rupert Kolvil, portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

On je podsjetio da je u trenutku smrti Morsi bio u pritvoru po nalogu egipatskih vlasti i da je egipatska država bila odgovorna da osigura da se prema njemu ophodi na human način i da se poštuje njegovo pravo da ostane u životu i da bude liječen.

Portparol je istakao da su izrečene sumnje o njegovim uslovima pritvora i pistupa ljekarskoj njezi dok je bio u zatvoru.

U martu 2018. jedna britanska nezavisna komisija, predvođena konzervativnim poslanikom Krispinom Blantom osudila je držanje Morsija u izolaciji 23 sata dnevno, navodeći da je on patio od dijabetesa i bubrežne insuficijencije.

Kolvil je rekao da istraga treba da uzme u obzir sve aspekte ophođenja vlasti prema Morsiju da bi se provjerilo da li su uslovi pritvora uticali na njegovu smrti.

Organizacije za odbranu ljudskih prava kao što su Amnesti internešenal i Hjuman rajts voč, kao i britanski poslnik Krispin Blant su takođe tražili nezavisnu istragu o smirti bivšeg egipatskog islamističkog predsjednika, koji je imao 67 godina kada je umro.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније