Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

18. 06. 2019. 08:31 >> 20:26
2

EGIPAT NAKON SMRTI MORSIJA

Bratstvo zove na okupljanja, policija i vojska na nogama

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Morsi koji je preminuo juče tokom suđenja u kojem je bio okrivljen za špijunažu, sahranjen je "u tajnosti", a pokret Muslimansko bratstvo je pozvalo na okupljanja, smatrajući da je "ubijen" jedini demokratski vođa.

 

Naime, pokret Muslimansko bratstvo saopštilo je sinoć da je smrt bivšeg predsjednika Egipta i te islamističke organizacije, koji je preminuo od srčanog udara tokom suđenja za navodnu špijunažu, zapravo "ubistvo" prvog demokratski izabranog predsjednika zemlje.

Iz tog pokreta Egipćani su pozvani da se masovno okupe na sahrani Morsija. U saopštenju objavljenom na sajtu tog Pokreta, Bratstvo je pozvalo narod da se okuplja ispred ambasada Egipta širom svijeta, prenosi Rojters.

Prema najnovijim informacijama Morsi je već sahranjen u Kairu, a to je objavio i njegov sin Ahmed na svom Fejsbuk profilu, a izjavio je i njegov advokat Abdel Moneim Abdel-Maksud.

Morsijeva porodica prisustvovala je molitvi u zatvori Tora, zatim sahrani i zapadnom distriktu Kaira, Nasr Sitiju.

Na groblju je bilo pojačano obezbjeđenje, rekao je advokat.

Morsi (67), koga je vojska svrgnula 2013, srušio se juče u sudnici u Kairu i umro.

Morsi je svrgnut 3. jula 2013. godine poslije masovnih protesta godinu dana pošto je preuzeo vlast kao prvi demokratski izabran predsjednik u zemlji. Bio je član najveće islamističke grupe u Egiptu, sada zabranjene "Muslimanske braće".

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ipak, je proglasilo alarmantnu situaciju u zemlji nakon smrti Mursija i angažovalo hiljade dodatnih pripadnika snaga bezbjednosti nakon vijesti o njegovoj smrti, prenosi agencija Anadolija.

Državne vlasti su takođe u okviru preduzetih mjera pozvale oficire i policajce koji su bili na odmoru da se vrate na dužnost, a preduzete su i posebne mjere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima.

Takođe, odobren je i plan "C" kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније