Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

14. 06. 2019. 22:42 >> 22:41

ZBLIŽAVANJE ČLANICA

Tokom noći postignut dogovor o budžetu Eurozone

Ministri finansija u osnovnim crtama postigli su sporazum o budžetu Eurozone, rekao je francuski ministar Bruno Le Mer poslije cjelonoćnih razgovora u Luksemburgu.

"Prvi put ćemo kreirati operativni budžet koji će pomoći članicama Eurozone da se zbliže i postanu kompetitivnije. Ovo je proboj. Prvi put počinjemo da o budućnosti razmišljamo kao koherentni blok i da koordinišemo naše ekonomske politike", rekao je Le Mer.

Portparol predsjednika Evrogrupe je ministrima čestitao postizanje sporazuma i najavio da će danas biti iznijeti detalji.

Sporazum će sljedeće sedmice biti iznijet šefovima država i vlada EU na samitu u Briselu.

Stvaranje budžeta Eurozone je jedan od ključnih projekata francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Međutim, konačni kompromis je znatno umanjio početne ambicije usljed skepticizma sjevera Evrope, na čelu s Holandijom.

Nazvan "Budžetski instrument za konkurentnost i zbližavanje", budžet Eurozone kao cilj ima podsticanje reformi da bi se pojačala konkurentnost 19 zemalja koje koriste zajedničku valutu.

Iznos budžeta, o kojem tek treba da se raspravlja, izvjesno će biti mnogo manji od više stotina milijardi eura koje je želio Makron.

Dva izvora su navela da će zemlje Eurozone, tokom sedam godina, izdvojiti 17 milijardi eura, ali da modaliteti još nijesu dogovoreni.

Evropski ministri su se dogovorili i da izmijene ugovor o Evropskom stabilizacionom mehanizmu, formiranom 2012. u jeku dužničke krize da bi se pomoglo zemljama u problemima.

Funkcionisanje Mehanizma će biti "radikalno" poboljšano, izjavio je Le Mer. Taj mehaniztam bi trebalo da postane "posljednje utočište" i za banke s problemima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније