Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: M.M ]

13. 06. 2019. 22:41 >> 22:39

MINISTRI EU

Pozvali Italiju da poštuje obećanja oko duga

Ministri finansija EU pozvali su danas Italiju da poštuje preuzete obaveze da smanji svoj veliki deficit i uskladi ga sa pravilima EU uz pretnje o mogućem pokretanju pravnih mjera protiv Rima.

"Želimo da uvjerimo sve, italijanske građane, firme, evropske investitore, da posvećenost postoji", rekao je Mario Senteno, koji kao predsjednik Evrogrupe predsjedava sastancima ministra finansija 19 zemalja koje koriste euro kao valutu.

Evropska komisija koja nadzire budžetske planove svih 28 EU zemalja članica, navodi da je italijanski javni dug iznosio 132,2 odsto BDP-a u 2018. godini, više nego duplo više od limita EU od 60 odsto, a predviđa se da će ove godine dalje porasti na 135 odsto.

Italijanski dužnički teret iznosi oko 1.000 eura u troškovima servisiranja godišnje za svakog italijanskog državljanina.

Evropska komisija predlaže da se protiv Italije pokrene procedura za pretjerani deficit, mada bi svaku akciju morale da odobre zemlje članice Unije.

Visoki komesari EU juče su pozvali Italiju da pruži dodatne informacije koje ima da opravda porast nivoa duga.

"Pozivamo Italiju da primi ruku koju joj pruža Evropska komisija", rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

On je rekao da postoje pravila u eurozoni, kao što su budžetska pravila i dužnička pravila i da svi pokušavaju da ih poštuju.

"Nikad nije lako poštovati pravila, ali to je važno za sve nas kolektivno", rekao je Le Mer.

Pri dolasku na sastanak eurogrupe italijanski ministar finansija Đovani Trija rekao je novinarima da ne treba donositi nove mjere da bi se smanjio dug.

"Nijesu nam potrebne jer da jesu mi bi ih donijeli. Mi već znamo kako možemo prirodno da stignemo do tog nivoa," rekao je Trija. On je rekao da će Italija postići ciljani deficit jer je to dovodi u "položaj sigurnosti".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније