Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

08. 06. 2019. 15:04 >> 15:06

MNUČIN POZVAO

Kina da slijedi primjer SAD-Meksiko

Američki predsjednik Donald Tramp odustao je od uvođenja kaznenih carina Meksiku pošto je postignut dogovor o ilegalnim imigrantima, a ministar finansija SAD Stiven Mnučin pozvao je Kinu da slijedi taj primjer i vrati se pregovorima, prenosi AP.

 

"Ako žele da se vrate za sto i postignu dogovor pod uslovima koje smo pregovarali, to bi bilo jako dobro. U suprotnom, kao što je predsjednik rekao, nastavićemo s carinama", rekao je Mnučin novinarima u Fukoki, na marginama sastanka ministara finansija G20.

On je rekao da očekuje "napredak" po ovom pitanju na sastanku Trampa i kineskog predsjednika Si Djinpinga u Osaki krajem juna.

Predsjednik SAD najavio je ranije da će odluku o povećanju taksi na uvoz kineskih proizvoda donijeti poslije razgovora s kineskim predsjednikom u Japanu.

Kina i SAD od januara pregovaraju o sporazumu kako bi okončale trgovinski rat započet prošle godine, koji je rezultirao recipročnim kaznenim carinskih nametima na stotine milijardi dolara robe.

Tramp je uveo carine do 25 odsto na uvoz kineske robe vrijedne stotine milijardi dolara, a njegova administracija priprema da proširi tu mjeru na gotovo svu robu koja dolazi iz Kine u SAD.

Kina je odgovorila recipročno, između ostalog uvođenjem taksi na uvoz američkih proizvoda.

SAD su pretile uvođenjem carina od pet odsto na svu meksičku robu kao vid pritiska na Meksiko da učini više u suzbijanju talasa migranata.

Meksiko je jutros saopštio da će preduzeti "korake bez presedana" u borbi protiv ilegalne imigracije.

Carine je trebalo da stupe na snagu 10. juna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније