Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

03. 06. 2019. 13:24 >> 13:24

U AUSTRIJI

Brigite Birlajn nova kancelarka

Dosadašnja predsjednica Ustavnog suda Austrije Brigite Birlajn položila je danas zakletvu kao nova kancelarka na čelu prelazne vlade koja će voditi zemlju do septembarskih izbora.

Birlajn (69) postala je prva žena na čelu austrijske vlade koju će činiti vanpartijski eksperti.

Ona je imenovana za prelaznu kancelarku, jer je dosadašnjem kancelaru Sebastijanu Kurcu prošle nedjelje izglasano nepovjerenje poslije propasti koalicije njegove Narodne partije i ekstremno desničarske Slobodarske partije.

Do raskida koalicije je došlo zbog objavljivanja snimka na kojem se vidi kako vicekancelar i lider Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe nudi navodnom ruskom investitoru poslove s austrijskom državom.

Skandal je izazvao duboki potres koji je prevazišao domaću političku scenu, te je predsjednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao Austrijance da "ne okreću leđa" politici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније