Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, objavila B.B. ]

03. 06. 2019. 12:52   >>  12:52

U GRČKOJ

Ciprasova stranka doživjela poraz i na lokalnim izborima

Grčki premijer Aleksis Cipras priznao je poraz kandidata njegove vladajuće stranke Siriza, u drugom krugu lokalnih izbora u toj državi.

Cipras je, obraćajući se javnosti i stranačkim kolegama rekao da čovjek "mora da zna kako da pobijedi, ali i da prihvati poraz".

On je sinoć čestitao pobjednicima iz opozicione Nove demokratije, ukazujući da bi između dvije strane mogao da postoji zajednički stav o nekim pitanjima, prenosi grčki list Katimerini.

"Sada ujedinjujemo svoje snage za majku svih bitaka, a to su parlamentarni izbori", dodao je Cipras.

Sa druge strane, lider opozicione Nove demokratije Kirijakos Micotakis, čija je stranka pobijedila u skoro u svim regionalnim jedinicama i ključnim opštinama, rekao je da rezultati drugog kruga lokalnih izbora najavljuju "drugi korak" ka velikim političkim promjenama u Grčkoj.

Ovo je drugi izborni poraz Aleksisa Ciprasa i njegove stranke Siriza, nakon prošlonedjeljenog poraza na izborima za Evropski parlament, kada je osvojio skoro 10 odsto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju.

U drugom krugu lokalnih izbora u Grčkoj u 12 od 13 regiona, kao i u većini gradova pobijedili su kandidati koji su imali podršku konzervativne opozicione Nove demokratije.

Za gradonačelnika Atine izabran je Kostas Bakojanis iz Nove demokratije osvojivši 65 odsto glasova, na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova.

Na izborima u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj pobjedu je odnio Konstantinos Zervas koji je u prvom krugu bio drugoplasirani. Zervas je nastupao kao nezavistan kandidat, prenosi ANA.

Iako je bilo nekoliko izuzetaka, poput rezultata u Solunu, Nova demokratija potvrdila je poziciju kao vodeća stranka i favorit na prevremenim parlamentarnim izborima 7. jula, navodi AP.

Cipras je prije nedjelju dana najavio da će podnijeti zahtjev predsjedniku Grčke, nakon okončanja drugog kruga lokalnih izbora, za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj, koji će, kako je najavio portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, biti održani 7. jula.

Nova Demokratija (ND) osvojila je gradonačelnička mjesta u Ateni i u Solunu, te gotovo sve grčke pokrajine, potvrdivši nadmoćnu pobjedu nad ljevicom premijera Ciprasa na evropskim izborima.

Poraz ljevice na evropskim i na lokalnim izborima događa se nakon četvorogodišnje vlasti Ciprasa i izlaska zemlje iz programa finansijske pomoći u avgustu prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније