Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

01. 06. 2019. 23:03 >> 23:08

POSJETA RUMUNIJI

Papa služio misu u Transilvaniji

Papa Franjo, koji se nalazi u posjeti Rumuniji, boravio je danas u Transilvaniju gdje se sastao sa predstavnicima katoličkih zajednica i posjetio najveće mađarsko svetililšte Sumuleu Čuk u toj većinski pravoslavnoj zemlji.

Zbog loših vremenskih uslova, oluje sa kišom i grmljavinom, papa je morao da promijeni plan putovanja, tako da je umjesto helikopterom stigao tročasovnom vožnjom preko Karpata.

Desetine hiljada katoličkih vjernika dočekalo je papu na blatnjavim kišnim padinama, prenosi agencija AP. Stanovnici te oblasti ali takođe iz susjedne Mađarske okupili su se da čuju papu.
U obraćanju u Transilvaniji papa je hvalio diverzitet, hvalio je multikulturnu i multijezičku Rumuniju i pozvao narod da stavi po strani podjele da bi "putovali zajedno".

On je rekao da je ovo hodočašće simbol dijaloga, jedinstva i bratstva i dodao da su učesnici kao narod čije hiljade lica, kultura, jezika i tradicija predstavljaju bogatstvo.

Među prisutnima su bili i rumunska premijerka Vjorika Dančila i nekoliko ministara, kao i mađarski predsjednik Janoš Ader, koji je sa suprugom u privatnoj posjeti Rumuniji, prenose agencije.

Poslije mise, pošto se vrijeme poprvilo Papa se vratio nazad helikopterom do aerodroma za let u drugi dio Rumunije, univerzitetski grad Jaši na sjeveroistoku gdje će se sastati sa mladim Rumunima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније