Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

31. 05. 2019. 18:47 >> 18:47
1

PENTAGON UPOZORAVA

Isporuka S-400 Turskoj katastrofa za NATO

Isporuka ruskih sistema S-400 Turskoj imaće katastrofalne posljedice za osiguranje odbrane NATO-a, izjavila je pomoćnica šefa Pentagona.

"Ostvarivanje ovih isporuka imaće katastrofalne posljedice ne samo za program F-35. To će potencijalno poremetiti kompatibilnost Turske sa NATO-om, to je ključni aspekt za odbranu saveza", rekla je Ketrin Vilbarger, govoreći na Atlantskom savjetu u Vašingtonu.

"S-400 je ruski sistem razrađen da bi obarao avione tipa F-35. Ne može se zamisliti da Rusija ne iskoristi priliku za prikupljanje obavještajnih informacija", dodala je Vilbargerova, a prenio Sputnjik.

"Rastuća saradnja Rusije sa Turskom u Siriji, čak i bez obzira na to što odnosi često ostaju napeti, trebalo bi takođe da zabrinjava i Evropu, a posebno NATO", navela je.

Prema njenim riječima, sa ovog stanovišta snabdijevanje Turske sistemima S-400 predstavlja "ogroman izazov" za SAD.

Zvanični Vašington aktivno pokušava da spriječi Ankaru da kupi ruske sisteme S-400.

U utorak je televizija CNBC, pozivajući se na izvore u Stejt departmentu, saopštila da je zvaničnoj Ankari dato malo više od dvije nedjelje da donese konačnu odluku o kupovini američkih F-35 i ruskih S-400.

Vašington zahtijeva od Ankare da odustane od sporazuma do kraja prve nedjelje juna, prijeteći Turskoj negativnim posljedicama.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније