Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

30. 05. 2019. 08:31 >> 08:34

U PAKISTANU

Epidemija HIV-om, ljekari koristili upotrijebljene igle

Pakistanske vlasti u nedjelju su saopštile kako je u protekla dva mjeseca 681 osoba, uključujući 537 djece između 2 i 12 godina, bila pozitivna na HIV u pokrajini Sindh na jugoistoku zemlje. Stručnjaci za to krive praksu ljekara koji koriste već istrošene igle, piše CNN.

Iako vlasti još nijesu utvrdile uzrok epidemije HIV-a, Zafar Mirza, pomoćnik premijera za zdravstvo, rekao je na konferenciji za novinare kako se u Pakistanu korišćene špricevi prepakiraju i ponovno prodaju i da u tome leži najveći problem.

Porast broja zaraženih HIV-om počeo je u aprilu, kada je dr Imran Arbani iz Ratodera primijetio sve više slučajeva. Od tada, u istoimenom gradu pregledano je više od 14.000 ljudi, navodi se u medicinskom izvještaju lokalnog šefa zdravstva Masoda Solangija.

Osoba osumnjičena za izbijanje epidemije HIV-a je pedijatar Muzafar Ghanghro koji je od 9. maja u zatvoru. Uhapšen je zbog pokušaja ubistva. Njegov advokat Ali Athar Abbas Solangi uvjeren je kako Ghanghro nije kriv.

"Ljekar je pretvoren u žrtveno jagnje za još veću krizu u regiji", rekao je Solangi, koji tvrdi da u Ghanghrovoj klinici nije bilo zaraženih špriceva.

"Moje je mišljenje da je sve učinio u skladu sa zakonom. Ništa protiv njega se ne može dokazati", kazao je Solangi.

Ljekar Asad Memon misli da je uzrok epidemije kontakt lokalnih ljekara s transvestitima i prostitutkama.

U Pakistanu, posebno u seoskim sredinama, stanovnici idu kod lokalnih ljekara, jer su jeftiniji, dostupniji i imaju više vremena za pacijente.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније