Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

28. 05. 2019. 09:10 >> 09:10
1

TURISTIČKI RADNICI I TRGOVCI ZABRINUTI

Sve manje kineskih turista u SAD

Poslije više od decenije brzog rasta, kineska putovanja u SAD opadaju, a američki trgovački centri i druga turistička mjesta se bore da preokrenu taj trend.

Putovanja iz Kine u SAD opala su za 5,7 odsto 2018. godine, na 2,9 miliona posjetilaca, prema podacima Nacionalne kancelarije za putovanja i turizam, koja prikuplja podatke iz američkih carinskih obrazaca.

To je bio prvi put od 2003. godine da su kineska putovanja u SAD opala u odnosu na prethodne godine.

Napetost između SAD i Kine je jedan od razloga za usporavanje.

Američka vlada je prvi put uvela carine na kineske solarne panele i mašine za pranje veša u januaru 2018. godine, a trgovinski rat je potom eskalirao. SAD sada ima tarifu od 25 odsto na uvoz robe i Kine vrijednosti 200 milijardi dolara, dok je Kina uzvratila tarifama na 60 milijardi dolara uvoza iz SAD.

Prošlog leta, Kina je izdala upozorenje o putovanju za SAD, govoreći svojim građanima da se čuvaju pucnjave, pljačke i skupe medicinske zaštite. SAD su uzvratile upozorenjem o opasnostima od putovanja u Kinu.

Postoje i drugi razlozi za usporavanje. Ekonomska neizvesnost u Kini dovela je do smanjenja broja putovanja u inostranstvo, kaže Volfgang Georg Arlt, direktor Kineskog instituta za istraživanje izlaznog turizma.

Uz to, oni koji putuju traže egzotičnije destinacije kao što su Hrvatska, Maroko i Nepal.

Kineska putovanja u SAD već su ublažila rast ranije ove decenije. U 2000. godini, 249.000 Kineza posjetilo je SAD, što se utrostručilo na 802.000 do 2010, a zatim se ponovo utrostručilo do 2015. godine, dijelom zbog viših prihoda, boljih avionskih veza i ublažavanja viznih ograničenja, tvrdi Mek Kinsi, konsultantska kuća.

Većina stručnjaka za turizam se slaže da je kriza privremena, budući da će kineska srednja klasa nastaviti da se širi.

Vlada SAD predviđa da će broj turista iz Kine ove godine porasti za dva odsto, na 3,3 miliona posjetilaca, a 2023. godine dostići će 4,1 miliona.

Uopšte posjeta stranih turista SAD je u opadanju. Ukupni podaci za 2018. godinu još nijesu objavljeni, ali njihov broj je opao za dva odsto 2016. godine i nije porastao 2017.

Broj turista iz Kine u SAD je među prvih 10 još od 2011. godine i od tada je rastao.

Potrošnja kineskih posjetilaca, što ne obuhvata studente, povećala se za više od 600 odsto od 2008. do 2016. godine, na skoro 18,9 milijardi dolara. Ali, 2017. godine došlo je do pada od jedan odsto, na 18,8 milijardi dolara, ili oko 12 odsto ukupne turističke potrošnje u SAD.

Da bi zadržala te klijente, stručnjaci kažu da turistička industrija mora učiniti više kako bi držala korak s kineskim putnicima i njihovim promenljivim potrebama. Lari Iu, profesor ugostiteljskog menadžmenta na univerzitetu Džordž Vašington primjećuje da kineski turisti, posebno mlađi, sve više planiraju putovanja koristeći aplikacije društvenih medija i manje je vjerovatno da će rezervisati smještaj preko velikih turističkih firmi.

Takođe su brzo prihvatili platne sisteme zasnovane na pametnim telefonima.

Destinacije bi trebalo da ulažu u te tehnologije ako žele da nastave da privlače kineske turiste, kaže Dejvid Beker, bivši izvršni direktor kompanije Atrakt Čajna, savjetnik za putovanja u Njujorku.

"Mnoge kompanije gledale su na kinesko tržište kao na lak novac, ali moramo biti relevantni za Kineze", rekao je Beker.

Kineze, na primjer, privlače luksuzne prodavnice gdje u kontaktu s prodavcima koriste aplikacije za prevođenje uživo i za plaćanja pametnim telefonom.

Jedan trgovinski centar na Beverli Hilsu, u Los Anđelesu, ranije se oslanjao na autobuse kineskih turista, ali sada se fokusira na grupe od manje od 10 "VIP kupaca", kaže Suzan Vens, direktorka marketinga u tom tržnom centru koji je za Kineze uveo kinesku digitalnu uslugu plaćanja.

Vašington je takođe nedavno pokrenuo program da uči osoblje hotela, restorana i drugih mjesta o kineskim običajima i podstiče ih da nude stvari kao što su meniji na kineskom jeziku ili papuče u sobi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније