Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 05. 2019. 19:35   >>  20:19

KORACA BILT

"Uz kompromis do većine u EP"

Tradicionalne političke partije ostvarile su slabije rezultate na izborima za Evropski parlament (EP) nego ranije, ali će proevropske stranke imati ubjedljivu većinu, pokazuju prve projekcije tog tijela Evropske unije. Euroskeptici osvojili su manje nego što se očekivalo, a veliki napredak slavi stranka Zelenih. Slijede pregovori koji će obilježiti kompromis i u tome je ključ novog saziva EP, ocijenila je za Televiziju Crne Gore jedna od vodećih poslanica grupe Evropske narodne stranke Ana Marija Koraca Bilt.

Rezultati izbora za Evropski parlament označili su kraj velike koalicije desnog i lijevog centra - Evropske narodne stranke i grupe Socijalista i Demokrata, koji zajedno nijesu uspjeli da osvoje većinu. Ipak, Evropska narodna stranka i dalje je najveća grupa, iako je ostala bez 46 mandata.

"Bez te stranke nema stabilne većine u Evropskom parlamentu", Manfred Veber iz Evropske narodne stranke.

Ali za većinu, pomoć bi mogli da potraže od liberala i Zelenih, koji su ostvarili veliki uspjeh, kazala je za Televiziju Crne Gore poslanica grupe Evropske narodne stranke Ana Maria Koraca Bilt.

"Slijede intenzivni pregovori, nadam se da ćemo da dobijemo podršku Liberala i Zelenih, a ne ekstremne desnice, što je važno za Evropu. Sve su oči sada uprte u sjutrašnji samit kada počinju pregovori o ključnim funkcijama u Uniji i pregovori i kompromisi biće u prvom planu", rekla je Koraca Bilt.

Euroskeptici osvojili su manje mjesta nego što se očekivalo. Desnica je pobijedila u Italiji, Mađarskoj, Britaniji i Francuskoj. Udio ekstremne desnice u novom parlamentu biće gotovo 23 odsto.

"Ipak, mislim da neće imati veliki uticaj u parlamentu. Postavlja se samo pitanje da li će se krajnja desnica okupiti oko Matea Salvinija i Marin Le Pen, kako bi se oformila grupa koja bi imala veliki uticaj ili će, kao i do sada, ostati tri grupe", kazao je Fabijan Culing iz Centra za Evropsku politiku.

Upravo ekstremna desnica mogla bi da utiče na odgađanje politike proširenja Unije želeći da riješi probleme unutar zajednice, smatra Ana Maria Koraca Bilt.

"Pregovori o proširenju u rukama su svih članica zajedno, ali nažalost, pobjeda Salvinija u Italiji i njegov pokušaj da oformi veliku grupu u EP mogli bi da oduže ili blokiraju proces proširenja, pitanja koje je Evropska narodna stranka stavljala u prvi plan", zaključila je Koraca Bilt.

Ipak, pojedini analitičari smatraju da je velika izlaznost od 50 odsto pokazala da su ovi izbori bili ključni za budućnost EU jer je ojačala evropska ideja. Glasači su pokazali da žele promjenu, ali ne i temeljni redizajn evropskog projekta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније