Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

26. 05. 2019. 21:20 >> 21:54
6

IZBORI ZA EP

Desnica vodi u Francuskoj, Kurc u Austriji, skok Zelenih u Njemačkoj

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, osvojila je više glasova od stranke Republika u pokretu predsjednika Francuske Emanuela Makrona, na današnjim izborima za Evropski parlament, objavile su agencije za istraživanje javnog mnjenja.

Prema procjenama agencija Ifop i Ipsos, populistička, antiimigrantska stranka Le Pen osvojila je izmedju 23 i 24 odsto glasova, a Makronova centristička, proevropska stranka izmedju 21,9 i 22,5 odsto.

Očekuje se da će zelena stranka EELV imati oko 13 odsto glasova, što je veliki skok u odnosu na izbore za EP 2014. godine.

Konzervativna degolistička stranka Republikanci na četvrtom je mestu sa oko osam odsto glasova, dok i krajnje lijeva Nepokorena Francuska i Socijalistička partija imaju izmedju šest i sedam odsto podrške.

Koaliciji Merkelove manje glasova

Vladajuće partije u Njemačkoj osvojile su znatno manje glasova na izborima za Evropski parlament nego prije pet godina, dok su Zeleni dobili duplo više, a krajnja desnica nešto više, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.Prema izlaznoj anketi televizije ARD, konzervativna koalicija njemačke kancelarke Angele Merkel, osvojila je 28 odsto glasova, za razliku od 35,4 odsto na izborima 2014. godine, dok su socijaldemokrate dobile 15, odsto, a 27,3 odsto prethodni put.

Prema tim rezultatima, Zeleni su na drugom mjestu sa 22 odsto glasova, dok je krajnje desna Alternativa za Njemačku dobila 10,5 odsto, više nego na izborima za EP 2014. godine, ali manje nego na posljednjim parlamentarnim izborima 2017.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mjesta. Dešava se da te procjene ne budu tačne.

Ubjedljiva pobjeda Kurca

Na izborima za EP u Austriji, konzervativna stranka kancelara Sebastijana Kurca ostvarila je veliku pobjedu, dok je krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) završila daleko iza nje, na trećem mjestu, pokazuje projekcija austrijskog javnog servisa.

Prema projekciji objavljenoj po zatvaranju birališta, Kurcova Austrijska narodna stranka (OVP) dobila je 34,5 odsto glasova, socijaldemokrate 23,5 odsto, FPO 17,5 odsto, a Zeleni 13,5 odsto.

Projekcija se zasniva na 5.200 intervjua sprovedenih od utorka do danas.

Današnji izbori u Austriji veliki su test uoči parlamentarnih izbora u septembru, koji će biti održani pošto se koalicija OVP i FPO raspala poslije izbijanja korupcionaškog skandala prošle nedjelje. Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, dosadašnji vicekancelar, podnio je ostavku nakon objavljivanja videa snimljenog prije dvije godine, na kome on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za donacije za stranku.

EP: Većina za proevropske stranke

Tradicionalne političke partije ostvarile su slabije rezultate na izborima za Evropski parlament (EP) nego ranije, ali će čvrsto proevropske stranke imati ubjedljivu većinu, pokazuju prve projekcije tog tijela Evropske unije.

Projekcije, zasnovane na procjenama rezultata u 11 zemalja EU i glasačkim namjerama u preostalih 17 članica, pokazuju da će proevropske partije imati 493 od 751 mandata u EP.

Prema tim projekcijama, mandati koje su tradicionalne stranke izgubile pripašće Zelenima i krajnje desnim i populističkim strankama.

Konzervativna Evropska narodna partija (EPP) ostaće najveća grupa u EP, ali sa 173 poslanika umjesto dosadašnjih 217.

Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) imaće u narednih pet godina 147 poslanika, 40 manje nego do sada.

Ljevičarska grupacija Zeleni dobila je 71 mandat, za razliku od 52 na izborima 2014. godine.

Grupa u EP Evropa nacija i slobode, u kojoj su populističke i krajnje desne stranke iz zemalja kao što su Francuska i Italija, trebalo bi da ima 57 mesta, 20 više nego do sada.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније