Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

25. 05. 2019. 13:00   >>  12:58

SANKCIJE SAD OSTAJU NA SNAZI

Sjeverna Koreja raketnim probama prekršila rezolucije UN

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Džon Bolton izjavio je da "nema sumnje" da je Sjeverna Koreja prekršila rezolucije UN, nedavno izvedenim raketnim probama, i poručio da sankcije moraju da ostanu na snazi.

"Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN zabranjuju lansiranje bilo kakvih balističkih raketa", rekao je Bolton na okruglom stolu u Tokiju, uoči četvorodnevne državne posjete predsjednika SAD Donalda Trampa Japanu, prenosi Rojters.

Bolton je, međutim, rekao da su SAD spremne da nastave razgovore sa Sjevernom Korejom u bilo kom trenutku.

On je dodao da je stav Vašingtona o denuklearizaciji Sjeverne Koreje konzistentan i poručio da bi trebalo zaustaviti ponavljanje "obrasca neuspjeha" da se Sjeverna Koreja otarasi nuklearnog oružja, navodi AP.

Bolton je rekao da je Sjeverna Koreja 4. i 9. maja testirala balističke rakete kratkog dometa, prekinuvši tako pauzu u lansiranjima raketa, koja je trajala od kraja 2017. godine.

Bolton je priznao da SAD nijesu "mnogo toga čule od Sjeverne Koreje" od sastanka Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una u Hanoju.

Očekuje se da će Trampova posjeta Japanu u velikoj mjeri ukazati na njegove bliske odnose s japanskim premijerom Šinzom Abeom, koji je spreman da učesvuje na samitu s Kimom bez ikakvih preduslova.

Bolton je rekao da podržava eventualni samit Abea i Kima kao dodatni podstrek u uklanjanju raketnih i nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније