Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 05. 2019. 22:40 >> 22:40

PREKRŠIO ZAKON?

Kritika prvih imenovanja Zelenskog

Prva imenovanja novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog naišla su na kritike danas u Ukrajini, a neki su čak proglasili nelegalnim njegovo imenovanje šefa kabineta.

Zelenski je za šefa svog kabineta postavio Andrija Bogdana, jednog od vodja njegove kampanje ali takođe do sada i advokata oligarha Igora Kolomojskog.

Tokom kampanje kritičari Zelenskog su govorili da je on samo "marioneta" oligarha koji se vratio u Ukrajinu neposredno pred inauguraciju poslije gotovo dvije godine u izgnanstvu. Zelenski je uvijek to odlučno negirao, izjavljujući da nema nikakve političke veze sa tim čovjekom.

Kolomojski se optužuje da je izvukao 5,5 milijardi dolara iz najveće banke u zemlji PrivatBanke, koja zbog teškoća nacionalizovana 2016. godine.

Na pravnom planu imenovanje Bogdana koji je imao državne funkcije za vrijeme svrgnutog proruskog predsednika Viktoram Janukoviča neki smatraju kršenjem zakona koji zabranjuje kadrovima Janukovičevog režima da obavljaju javne funkcije.

"Zelenski je prekršio zakon", napisao je na Fejsbuku jedan od kritičara poslanik Egor Soboljev koji je do sada bio dosta naklonjen novom šefu države. Još jedna kritičarka Tetjana Kozačenko je takođe preko Fejsbuka napisala da se predsjednik "postavlja iznad zakona i pokazuje cijeloj zemlji svoj stav prema vladavini prava".

Jedan uticajni list je napisao da je specijalni izaslanik Vašington za Ukrajinu Kurt Volker čvrsto odvraćao novog predsjednika u telefonskom razgovoru od imenovanja Bogdana zbog veza sa oligarhom.

Zelenski je takođe kritikovan što je danas poništio ukaz izadat sinoć o imenovanju zamjenice ministra spoljnih poslova Olene Zerkal za pomoćnicu šefa njegove administracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније