Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

20. 05. 2019. 13:47   >>  13:48

HAN

Bez rješenja bilateralnih pitanja nema članstva u EU

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han ponovio je danas u Beču da bez rješenja bilateralnih problema nema članstva u Evropskoj uniji (EU) i naglasio da je Sjeverna Makedonija pozitivan primjer u regionu da se problemi mogu riješiti.

Han je, govoreći na skupu "Nove perspektive Sjeverne Makedonije" u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma (VEF), kazao da je ta država jedina na Zapadnom Balkanu koja nema sporove sa susjedima i da je time stabilnija od ostalih djelova regiona.

"Stalno me pitaju ko će prvi pristupiti EU, a moj odgovor je uvijek isti - radi se o procesu zasnovanom na zaslugama, o regata principu i brzina pristupa zavisi od toga ko najbrže napreduje na tom putu", kazao je Han, prenose agencije.

On je kazao da su počeli pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom i da trenutno te države formalno najnaprednije na tom putu.

"To ne isključuje mogućnost da će Sjeverna Makedonija uspjeti da nadoknadi zaostatak koji ima, jer je jedina zemlja koja nema nijedan bilateralni spor sa susjedima. U strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan smo jasno rekli da prihvatamo nove članice samo ako nemaju bilateralne konflikte", poručio je on.

Ukazao je da u Sjevernoj Makedoniji postoji i politička stabilnost, jer je opozicija spremna na dijalog u Skupštini, što bi, kako je konstatovao, želio i drugim zemljama regiona.

„U poređenju sa drugima situacija u Sjevernoj Makeodniji je bolja, jer se tamo opozicija ponaša kao prava opozicija, konstrukivna je i učestvuje u parlamentu u političkom životu, na način kako se očekuje u zreloj demokratiji. Poslednji predsednički izbori su dokazali da je moguće zajednički napredovati“, objasnio je Han.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније