Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

18. 05. 2019. 13:02   >>  13:04 3

U AUSTRIJI

Zbog kompromitujućeg snimka vicekancelar podnio ostavku

Austrijski vicekancelar i lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe podnio je ostavku na funkciju vicekancelara, a sjutra i na funkciju lidera stranke.

Štrahe se u 11 sati sastao s kancelarom Sebastijanom Kurcom, s kojim je razgovarao o video snimku koji se pojavio sinoć na medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsjednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u ljeto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga iznijeli njemački magazin Špigl" i dnevnik "Ziddojče cajtung".

Za podne je Štrahe najavio obraćanje medijima, gdje se očekuje da će saopštiti odluku o povlačenju sa političkih funkcija.

Nakon toga Kurc ima mogućnost da objavi rasformiranje koalicije ili će nastaviti koalicionu vladu, ali sa novim vrhom FPO.

U prvoj varijanti, koja je veoma pogodna Kurcu u ovom trenutku, jer je Socijaldemokratska partija (SPO), koja je do sada pojedinačno uvijek bila vodeća politička snaga u zemlji, na najnižem istorijskom nivou po podršci građana, a pošto je ova afera zasigurno značajno oštetila imidž FPO, tako da bi ona na vanrednim izborima mogao pobijediti sa ogromnom razlikom i čak možda i formirati samostalno vladu.

U svakom slučaju, na mjesto lidera FPO doćiće aktuelni potpredsjednik i ministar saobraćaja Norbert Hofer, s kojim, ako se ne odluči za nove izbore, Kurc može nastaviti vodjenje zemlje.

Austrijski kancelar i lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc odbija da dalje nastavi saradnju u vladi s vicekancelarom i liderom Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijanom Štraheom, nagovještava se iz krugova obje stranke.

FPO želi da nastavi koalicionu vladu sa OVP, ali sa Norbertom Hoferom na čelu. Naime, Hofer, koji je trenutno potpredsjednik FPO i minstar infrastrukture i saobraćaja, na prošlim predsjedničkim izborima ostvario je zapažen rezultat, zbog kojeg je već ranije pominjan kao mogući novi šef slobodaraca.

Nejasno je još da li će Kurc da prihvati ponudu FPO da se nastavi zajednička vlada s novim vicekancelarom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније