Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

17. 05. 2019. 09:27 >> 09:34

TAJVAN PRVI U AZIJI

Usvojili zakon o istopolnim brakovima

Tajvan je prvi u Aziji legalizovao istospolne brakove nakon što je parlament odbio pokušaje konzervativnih zakonodavaca da se umjesto braka za homoseksualne osobe, uvede zakon o "građanskoj zajednici", javlja Gardijan.

Naime, najviši sud u zemlji presudio je nedavno da se nedozvoljavanjem braka istospolnim parovima krši Ustav. Suci su tajvanskoj vladi dali vremenski rok do 24. maja i odredili da se do tada moraju sprovesti izmjene u zakonima.

Kako bi se ispoštovao rok suda, u parlamentu su danas bila predložena tri zakona. Vlada je predstavila najliberalniji zakon, jedini u kojem se koristila riječ "brak" i koji je nudio ograničeno pravo na usvajanje djece.

Konzervativni zakonodavci predložili su druge dvije verzije novog zakona u kojima se izbjegava riječ "brak" i koje više liče zakonu o istospolnim zajednicama bez prava na usvajanje. Pozivali su se na referendum prošle godine u kojem su birači odbacili ideju da brak može biti bilo što drugo osim zajednice između muškarca i žene.

Zastupnici su usvojili zakon koji dopušta istospolnim parovima da formiraju "ekskluzivne dugotrajne zajednice" i da "registruju brak".

"Za gej zajednicu najvažnije je da se možemo legalno vjenčati od 24. maja i navesti supružnika u ličnim dokumentima. Takođe nam je važna mogućnost da istospolni partneri mogu za svoju djecu osigurati zakonska roditeljska prava", rekla je Dženifer Lu, portparolka Udruženja za brak i ravnopravnost.

Protivnici novog zakona upozorili su da bi "prisilno" donošenje zakona o homoseksualnim brakovima moglo pojačati napetosti unutar zemlje.

"Zakon vlade ignoriše rezultate referenduma, što je neprihvatljivo", kazao je Lai Šin-bao iz opozicijske stranke Kuomintang.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније