Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1; Objavila: M.M ]

16. 05. 2019. 17:58   >>  17:58

UKRALI PREKO 100 MILIONA DOLARA

Razbijena sajber kriminalna grupa

Međunarodna kriminalna grupa koja je koristila ruski softver da ukrade preko 100 miliona dolara od više od 40.000 žrtava raskrinkana je, saopštile su evropska i američka policija.

 

Sudski postupci su pokrenuti protiv osumnjičenih u Gruziji, Ukrajini, Moldaviji i u SAD, dok je pet ruskih državljana još u bjekstvu, saopštila je Evropska policija Evropol na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Hagu. Operacija je omogućila da se rasformira velika mreža koja obuhvata šest zemalja, uključujući i Njemačku i Bugarsku.

Kako je navedeno, u istrazi su sarađivale policije više zemalja. U kompleksnoj policijskoj operaciji sprovedene su istrage u SAD, Bugarskoj, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini, prenio je BBC.

"Kriminalna mreža je koristila maliciozni softver Goznim da ukrade oko 100 miliona dolara od više od 41.000 žrtava, uglavnom firmi i njihovih finansijskih institucija," rečeno je u Evropolu. Taj softver je sakupljao onlajn bankarske podatke i bankarske račune.

Među ruskim državljanima koj su u bjekstvu je i osoba koja je kreirala malver Goznim i nadgledala razvoj tog malvera, uključujući i njegovo iznajmljivanje drugim sajber kriminalcima. Tužilac iz Pitsburga u SAD Skot Brejdi nazvao je operaciju međunarodnom akcijom bez presedana.

Deset članova te mreže optuženo je u Pitsburgu u SAD za više krivičnih djela uključujući uduživanje radi kompjuterske prevare, bankarsku prevaru i pranje novca.

Malver koji je omogućio sajber kriminalcima iz istočne Evrope da na daljinu preuzmu kontrolu nad tako zaraženim kompjuterima i izvlače novac iz bankovnih računa žrtava, a na meti su bile kompanije i institucije u svim sektorima u Americi, prenosi agencija AP. Među žrtvama su bile i advokatska kancelarija u Vašingtonu, crkva u Teksasu, firma za namještaj u Kaliforniji i kasino u Misisipiju.

Umjesto da traže izručenje svih 10 optuženih, što može da traje godinama, čak i za zemlje koje imaju ugovore sa SAD, tužioci će prvo pokrenuti postupke protiv njih u istočnoevropskim zemljama kao što su Ukrajina, Moldavija i Gruzija, prenosi AP.

"To predstavlja promjenu u načinu procesuiranja sajber kriminala", rekao je Brejdi u intervjuu za AP uoči konferenciji za novinare u Hagu sa predstavnicima drugih zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније