Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Radiosarajevo.ba, objavila B.B. ]

16. 05. 2019. 09:51   >>  09:52 1

U AUSTRIJI NOVI ZAKON

Zabranjene marame sa vjerskom konotacijom u osnovnim školama

Zastupnici Donjeg doma austrijskog parlamenta usvojili su zakon kojim se zabranjuje nošenje marama ili komada odjeće sa ideološkim ili vjerskim konotacijama u osnovnim školama, a predložila ga je vladajuća krajnja desnica.

U zakonskom tekstu se ističe kako se zabrana odnosi na svaki komad odjeće s ideološkim ili vjerskim konotacijama koji pokriva glavu, prenosi Jutarnji list.

Predstavnici vladajuće koalicije, članovi krajnje desne Slobodarske stranke Austrije i Narodne stranke desnog centra, jasno su stavili do znanja da se zakon, uprkos opštem opisu, odnosi samo na muslimanske marame.

Ističu da se zabrana ne odnosi na kape koje nose dječaci Siki ili jevrejska kipa.

Portparolka Slobodarske stranke za edukaciju Vendelin Moelzer kaže da je zakon jasan signal protiv političkog islama, dok zastupnik Narodne stranke Rudolf Tašner tvrdi da je ova mjera neophodna kako se djevojke više ne bi pokoravale.

Službena muslimanska organizacija u Austriji IGGO, ranije je oštro osudila ovaj zakon nazvavši ga besramnom i diverzantskom taktikom. U svakom slučaju ističu kako će ovom mjerom biti pogođen zanemariv broj djevojčica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније