Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

15. 05. 2019. 14:04   >>  14:57

SAD IZDALE NAREDBU

Osoblje ambasade se hitno povlači iz Iraka

Administracija u Vašingtonu izdala je hitnu naredbu koja se odnosi na američko osoblje u Iraku da se odmah povuku iz te zemlje. Njemačka vojska suspendovala je obuku iračkih vojnika zbog tenzija u regionu između SAD i Irana, saopštila je danas vlada te zemlje vlada, s napomenom da nema naznaka o konkretnim prijetnjama za njene trupe.

Kako prenosi Raša tudej, američka ambasada u Bagdadu je saopštila da ima naređenje da se sve osoblje koje nije "za hitne slučajeve" odmah vrati u SAD.

Taj potez stiže usljed podizanja tenzija na relaciji SAD-Irak, ali i zveckanja oružjem između SAD i Irana.

Nekoliko zaposlenih u ambasadi u Bagdadu već je počelo da napušta ambasadu, kao i zaposleni u američkom konzulatu u Erbilu, prestonici iračkih kurda.

RT podsjeća da je administracija SAD u nedjelju upozorila građane da ne idu u Irak, a ako su tamo da budu "uzdržani" od svega što se dešava. Takođe, suspendovano je i izdavanje viza.

Njemačka prekinula obuku iračkih vojnika

Njemačka vojska suspendovala je obuku iračkih vojnika zbog tenzija u regionu između SAD i Irana, saopštila je danas vlada te zemlje, s napomenom da nema naznaka o konkretnim prijetnjama za njene trupe.

Ovo je saopšteno ubrzo pošto je Stejt department danas naložio svom diplomatskom osoblju koje nije neophodno da odmah napusti Irak zbog rasta tenzija sa Iranom.

Portparol njemačkog ministarstva odbrane Jens Flosdorf rekao je da se Njemačka orijentiše prema partnerskim zemljama koje su preduzele taj korak.

On je naglasio da nema "konkretnih prijetnji" i da je odluka donijeta zbog opšte bezbjednosne situacije koja se procjenjuje kao napetija.

Njemačka trenutno ima oko 160 vojnika u Iraku kao dio borbe protiv ekstremističke grupe Islamska država, a njih oko 60 je bazirano sjeverno od Bagdada, gdje se obučavaju iračke trupe.

Portparol je rekao da bi u principu obuka mogla da bude nastavljena za nekoliko dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније