Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: J.B.Č. ]

15. 05. 2019. 09:44   >>  09:53

NASILJE NA INTERNETU

Fejsbuk ograničava video uživo

Kompanija Fejsbuk objavila je da će pooštriti pravila za korišćenje svoje usluge "video uživo", u susret sastanku svjetskih čelnika kojima je cilj ograničavanje nasilja na internetu usljed pucnjave i ubistava na Novom Zelandu, prenosi Rojters.

Naoružani napadač usmrtio je 51 osobu u dvije džamije u gradu Kajstčerču 15. aprila dok je sve uživo strimovao na Fejsbuku.

Bila je to najgora pucnjava u istoriji mirnodopskog Novog Zelanda te je navela javnost da traži bolju sigurnost od ekstremizma na društvenim mrežama.

Fejsbuk je poručio da će predstavili politiku "jedan-prekršaj", čime će privremeno zabraniti pristup ljudima koji su prethodno bili pod disciplinskim postupkom jer su prekršili najstrožija pravila bilo gdje na stranici.

Prvi prekršaj onemogućit će vam pristup usluzi "Uživo" na određeno vrijeme, naglasila je kompanija. Takođe proširuju spektar prekršaja koji će biti dio politike "jednog-prekršaja".

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern kazala je kako je ova promjena naglasila ključni dio inicijative poznate kao "Poziv iz Krajstčerča" koju ona predvodi kako bi zaustavila širenje nasilja na internetu.

"Fejsbukova odluka dobar je prvi korak u ograničavanju mogućnosti da aplikaciju koriste teroristi te pokazuje da djeluje na 'Poziv iz Krajstčerča'", poručila je preko elektronske pošte koju je objavio njen portparol.

Fejsbuk nije razjasnio koji prekršaji zadovoljavaju uslove za politiku "jednog-prekršaja" ni koliko dugo će trajati kazne, no portparol je naglasio kako više ne bi bilo moguće da napadač koristi uslugu "Uživo" na svom računu pod novim pravilima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније