Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

14. 05. 2019. 15:20   >>  15:20 2

U VAŠINGTONU

Američka policija upala u ambasadu Venecuele

Policija SAD upala je u Ambasadu Venecuele u Vašingtonu, gdje se nalaze posljednji aktivisti koji podržavaju legitimnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

Prije toga su članovi Kolektiva za zaštitu ambasade, koji su dio pokreta u venecuelanskoj ambasadi, objavili konačnu izjavu, nekoliko trenutaka prije nego što je policija izvršila raciju, u suprotnosti sa međunarodnim zakonom, prenosi Sputnjik.

"Očekujemo da dođe policija i naruši Bečku konvenciju sa svojom fiktivnom vladom i tvrdnjama da treba da odemo. To je nezakonit nalog", objavio je jedan od članova pokreta na svom nalogu na Tviteru.

"Spremni smo da budemo uhapšeni. Nećemo otići dobrovoljno. Došli smo ovde da zaštitimo ambasadu", dodao je on.

Sam Maduro se ranije zahvalio američkim aktivistima, izražavajući "duboko divljenje" što brane Ambasadu.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtijevaju od predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Maduro je Gvaida nazvao "marionetom Sjedinjenih Američkih Država". Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsjednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

Venecuelanska opozicija je 23. februara pokušala da dostavi u tu zemlju humanitarnu pomoć uz podršku SAD, ali je Maduro kategorički odbio tu pomoć, smatrajući je provokacijom, odnosno pokrićem za agresiju protiv njegove zemlje. U svjetlu krize, Maduro je raskinuo diplomatske odnose sa SAD i Kolumbijom.

SAD su 28. januara objavile da uvode sankcije nacionalnoj naftnoj i gasnoj kompaniji Venecuele PDVSA, blokiravši imovinu i interese kompanije u svojoj jurisdikciji od sedam milijardi dolara i zabranile poslovanje sa njima. Vašington je ranije najavio nova ograničenja protiv Karakasa, ali nije precizirao na šta će se ona odnositi.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније