Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

14. 05. 2019. 10:17   >>  10:19

TRAMP HOĆE ŠTO PRIJE NA MJESEC

Traži od Kongresa više novca za NASA-u

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa zatražila je od Kongresa povećanje budžeta za svemirsku agenciju NASA od 1,6 milijardi dolara kao kaparu, kako bi se Amerikanci ubrzano vratili na površinu Mjeseca do 2024. godine.

Zahtjev za povećanje budžeta, o kome je pisao i američki predsjednik Donald Tramp na Tviteru, uslijedio je dva mjeseca pošto je potpredsjednik Majk Pens proglasio da je cilj skraćenje roka za četiri godine u odnosu na prethodni period vraćanja astronauta na Mjesec.

"Za vrijeme moje administracije, vratićemo NASU u velikane i mi se vraćamo na Mjesec, a zatim idemo na Mars. Ažuriram svoj budžet da uključim dodatnih 1,6 milijardi dolara, tako da možemo da se vratimo u svemir na veliki način", napisao je Tramp.

Povećani budžet će troškove za NASU povećati na 22,6 milijarde dolara, a najveći dio povećanja namijenjen je istraživanju i razvoju sistema za slijetanje na Mjesec.

Prethodno je NASA objavila da joj je cilj da vrati svemirske letjelice sa posadom na površinu Mjeseca do 2028. godine, nakon što prvo lansira "Gejtvej" u orbitu oko Mjeseca do 2024. godine.

Novi cilj naveden je u trenutku kada je NASA s privatnim partnerima pokušavala da nastavi ljudsku svemersku misiju SAD, a nakon što se završila misija "Šatl" 2011. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније